Ga naar de inhoud
Mascha Mooy Bye Bye Burnout mobile
burn-out expert mascha vertelt over haar burn-out

Ik zag het écht niet meer zitten

interview deel 1: een puur verhaal over hoe haar burn-out leidde naar een glansrijke carrière
Mascha Mooy Bye Bye Burnout mobile
burn-out expert mascha vertelt over haar burn-out

Ik zag het écht niet meer zitten

interview deel 1: een puur verhaal over hoe haar burn-out leidde naar een glansrijke carrière
Burn-out expert mascha vertelt over haar burn-out

Ik zag het écht niet meer zitten

Interview deel 1: een puur verhaal over hoe haar burn-out leidde naar een glangsrijke carrière

Mascha maakte van haar burn-out haar werk

Vandaag gaan we in gesprek met Mascha Mooy. Mascha kwam in 2011 thuis te zitten door een burn-out. Niet alleen was zij haar energie kwijt, ook verloor ze haar baan en relatie. Maar gelukkig wist zij dit dieptepunt – na een herstelperiode van 2 jaar – om te turnen tot een glansrijke nieuwe carrière als oprichter en CEO van het bedrijf Bye Bye Burnout, waarmee ze bedrijven en hun werknemers helpt bij werkstress en ziekteverzuim door burn-out te verkorten. Ook schreef zij een boekIn dit EERSTE DEEL van het interview vertelt ze openhartig over haar burn-out. (De volgende keer geeft ze je haar best practices voor effectieve preventie en herstel tijdens een burn-out.) 

Mascha Mooy - Bye Bye Burnout
Mascha Mooy, burn-out specialist

MASCHA MOOY (1979)
Werk (na burn-out in 2011): 
Oprichter & CEO van Bye Bye Burnout, bedrijfsadviseur, keynote speaker & bestseller auteur op het gebied van burn-out en langdurig verzuim door werkstress.
Voor burn-out (2011): Sales manager

Mascha, jij hebt in 2011 een burn-out gehad. Wil je hier wat over vertellen?

Nou, ik had het zelf niet zien aankomen. Dat doen de meeste mensen niet. Tijdens het grootste dieptepunt weet ik nog wel dat ik dacht: ‘Als dit mijn leven is, heb ik er geen zin meer in.’ Ik zag het echt niet meer zitten.”

“Ik moest toen, ik had een psychiater, een puzzel gaan maken. (Er waren toen nog helemaal geen burn-out coaches). Ik weet nog dat ik dacht: ‘Ben ik gereduceerd tot persoon in pyjama en zit ik hier een domme dolfijnenpuzzel te maken?  – meine gute!’ Ik had een goede baan, ben hoog opgeleid en had een goede partner. M’n relatie was vlak voor de burn-out geklapt. En tijdens de burn-out werd ik ontslagen. Wist ik veel dat dat juridisch niet mocht. Ik was ziek dus zei ja op alles.

Puzzelen tijdens burn-out 

Inmiddels had de omgeving lucht gekregen van Mascha haar ‘nieuwe’ hobby tijdens haar burn-out en kreeg ze steeds meer puzzels cadeau. Maar toen ze naar een berg puzzels van in totaal 20.000 stukjes zat te kijken was de mijlpaal bereikt, want ze kreeg al stress
bij het idee dat ze al die puzzels nog moest maken ‘ter ontspanning’
– 
“op een gegeven moment ben ik al die puzzels naar de Jellinek kliniek gaan brengen, zij waren er heel bij mee.”

Concentreren op een relatief simpele taak

Het puzzelen, maar ook tekenfilms kijken hielp Mascha: “De puzzel heeft uiteindelijk een beetje geholpen, het gaf me een taak. Je bent bij een burn-out namelijk helemaal verward met je gedachten en hierop kon ik me enigszins concentreren met een relatief simpele taak, dat hielp. Verder zat ik naar tekenfilms te kijken en naar Married with Children. Heel doelloos allemaal, maar het hielp me wel.”

“Het waren de kleine dingetjes waar ik blij van werd”

Ik vroeg Mascha wat nog meer hielp tegen tijdens haar burn-out (ze geeft een belangrijke tip voor de omgeving!): 
“Het waren de kleine dingetjes waar ik blij van werd. Vriendinnen brachten bijvoorbeeld elke dag vers eten. Totdat ik op een gegeven moment zelf het eten ging klaarmaken. Een beetje naar buiten. Een simpel artikel lezen…

Inzicht in burn-out hielp om eruit te komen

“Ik weet ook dat ik nog dacht: Waarom duurt dit zo lang? Waarom zit ik hier? En toen is het in een stroomversnelling geraakt. Ik ben dingen gaan lezen over burn-out en ontdekte dat er nog weinig bekend over was. Het hielp me enorm om een steeds beter inzicht te krijgen over hetgeen ik had.”

Hoe ben je uit je burn-out gekomen? 

Door langzaam tijd te nemen. Dat heeft 2 jaar geduurd. Maar zo lang hoeft het zeker niet te duren! Ik heb om diezelfde reden een programma ontwikkeld waarmee iemand met een burn-out binnen 100 dagen weer op de been is. En, voegt ze eraan toe: “Ik en ben er zelfs mee doorgebroken in Sillicon Valley, bij Google, dus dat geeft wel aan hoe goed het programma is.” Meer over dit 100-dagen programma lees je op byebyeburnout.nl 

Tot hier het verhaal van Mascha over haar burn-out. In DEEL II van DIT INTERVIEW (die volgt binnenkort!) neemt Mascha je mee in de wereld van burn-out.

Over wat een burn-out is,
hoe je een burn-out herkent (symptomen)
hoe je er vanaf komt. 

Dus als jij of iemand in jouw omgeving kampt met werkstress of burn-out: een échte must-read! Houd de site in de gaten of schrijf je meteen in voor de nieuwsbrief; dan ontvang je vanzelf deel II in je inbox. 🙂 (oh ja, maar niets moet hè, je hebt waarschijnlijk al genoeg op je bordje… lezen MAG ;))

Liefs,

Stella

Bye Bye Burnout | Mascha Mooy

Bye Bye Burnout (boek)

Mascha schreef het boek, Bye Bye Burnout voor Werkgevers en HR adviseurs: Voor het voorkomen en aanpakken van uitval op de werkvloer. Je vindt hem hier

NIEUWSBRIEF

CATEGORIEËN

Dit vind je misschien ook leuk:
Deel dit artikel:
Inspireer mij:

Ontvang maximaal één keer per week een mailtje met Inspiratie voor meer Rust, Zelfvertrouwen en Blijdschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen:

Stella heeft meer dan de helft van haar leven gespendeerd aan het zoeken naar RUST en doet dit nog iedere dag. Wat zij onderweg heeft geleerd, met vallen en opstaan, deelt ze met jou in haar openhartige blogs. 

Jou een leuke en nuttige leeservaring geven: met die intentie schrijf ik mijn blogs. Maar voor niets gaat de zon op; het onderhouden van deze website kost geld. In mijn blogs maak ik daarom regelmatig gebruik van affliate links, voor de promotie van artikelen of belevenissen. Als je via zo’n link iets koopt, krijg ik een kleine vergoeding en het kost jou niets. Zo kan ik jou wekelijks voorzien van nieuwe Inspiratie op het gebied van Rust, Zelfvertrouwen of Blijdschap. 

Jou een leuke en nuttige leeservaring geven: met die intentie schrijf ik mijn blogs. Maar voor niets gaat de zon op; het onderhouden van deze website kost geld. In mijn blogs maak ik daarom regelmatig gebruik van affiliate links, voor de promotie van artikelen of belevenissen. Als je via zo’n link iets koopt, krijg ik een kleine vergoeding en het kost jou niets. Zo kan ik jou wekelijks voorzien van nieuwe Inspiratie op het gebied van Rust, Zelfvertrouwen of Blijdschap. 

meer van dit?

Je ontvangt ca. 1 keer maand een mail met m’n nieuwste blog.