Ga naar de inhoud
Stella zoekt Zelfvertrouwen. Vrouw buiten. Strand. Blije vrouw.
bang voor afwijzing

Hey, heb jij je masker op?

doe je masker af en krijg meer zelfvertrouwen
Stella zoekt Zelfvertrouwen. Vrouw buiten. Strand. Blije vrouw.
bang voor afwijzing

Hey, heb jij je masker op?

doe je masker af en krijg meer zelfvertrouwen
bang voor afwijzing

Hey, heb jij je masker op?

doe je masker af en krijg meer zelfvertrouwen

Laat jezelf zien

“Hey, heb jij masker op? Oh nee, het is je …..kop.” Dit is de titel van een liedje wat ze zongen in ‘Oh oh Cherso’ (voor degenen die niet weten wat dat is: misschien maar beter ook 😉). Nu heb ik dat liedje dus in m’n hoofd, jij ook? Misschien maar goed ook. Want is het waar? Heb jij je masker nog op? Durf jij te laten zien wie je bent, of speel je bewust elke keer een andere rol zodat je ‘erin past, erbij hoort, voldoet aan de verwachtingen’? Ik had vaak mijn masker op, zodat ik niet zou worden afgewezen. Maar dat werkte juist averechts voor mijn zelfvertrouwen. Totdat ik iets anders probeerde wat wel werkte… 

Ik had dít moeten zeggen! (dacht ik vaak achteraf)

Vroeger had ik meerder maskers op. Soms voelde ik mij een marionet in bepaalde situaties. Het masker verborg mijn angsten en gebreken. Maar dat masker zat zo vast, dat ik op een gegeven moment niets meer durfde te zeggen in groepsgesprekken. Bang voor tegenwerpingen. Bang voor conflicten. Dus zei ik maar niets. En dan dacht ik achteraf: ‘Ik had dít moeten zeggen! Ja, en zus en zo.’ Maar dat had ik dus niet gedaan. En voelde ik me nog slechter. Want dan gaf ik mezelf op m’n kop: ‘Je durft ook niks. Je had het kunnen zeggen, en nu heb je het niet gedaan. Dom kind.’ En die ‘dom kind’ gedachte begon ik op een gegeven moment te geloven, zodat ik tijdens groepsgesprekken veelal muisstil was.

Angst voor afwijzing

‘Ik ben dom, ik ben dom, ik ben dom’, dacht ik een periode. Dus deed ik een masker op. Maar achter dat masker, het masker van Stella die collega’s de hemel in prees en hard werkte om geaccepteerd te worden, zat een klein bang meisje. Een onzeker meisje dat zichzelf niet durfde te laten zien uit angst afgewezen te worden. Maar door dat masker, kreeg dat meisje niet de kans om in zichzelf te gaan geloven. Want wie was ze nou eigenlijk? Collega’s wisten het niet, maar zij zelf al helemaal niet.

Ik laat nu mijzelf zien

Op een zeker moment heb ik besloten mijn maskers te laten zakken. M’n blog is hier onderdeel van. Ik heb niets meer te verbergen. En waarom niet? Omdat ik merkte dat het verbergen van mijzelf nooit heeft gewerkt. Dus probeer ik het nu anders: Ik laat mijzelf zien. Ik ga staan voor waar ik in geloof. Want ik weet, dat wat in mijn hart is, goed is. Ook al zijn er mensen die niet in mij geloven, dan zeg ik tegen mijzelf: Die behoren niet tot mijn doelgroep! Ik omring mij met mensen die wel in mij geloven, dat wanneer ik weer even m’n zelfvertrouwen kwijt ben, ik mij kan wenden tot liefdevolle mensen die mij weer oppeppen.

Zelfvertrouwen komt als jij jezelf durft te worden

Dit gun ik jou ook zo. Dat jij jezelf gaat durven laten zien. Ook als je niet weet wie je bent. Durf jezelf te worden. Probeer stapjes te zetten. Vanuit je hart. Zonder daarbij telkens goedkeuring van anderen te vragen. Probeer het zelf, of aan de hand van een psycholoog of coach, om vertrouwen in jezelf te krijgen. Is dat eng? Ja zeker! Voelt dat fijn? In het begin meestal verre van. Je voelt je waarschijnlijk ontheemd in het begin, maar ook vrij. Je zult merken, dat wanneer jij een stapje zet, en je ziet dat het werkt, dat je daardoor bemoedigd wordt. Dat geeft vertrouwen. En dan zet je een volgende stap, en een volgende. En zo ga je op reis, met jezelf, naar een authentiekere versie van jezelf, die weet wie ze is en waar ze voor staat. En gun jezelf de tijd. Het is een reis met vallen en opstaan. Net zoals in het echte leven. Maar echt, deze ontdekkingsreis is het meer dan waard. Zet die stap, en hou vol.

Liefs,

Stella

P.S. Kom je er alleen niet uit? Dat vind ik niet gek! Na 20 jaar coaches en psychologen te hebben bezocht, wil ik jou aanmoedigen dit ook te doen. Want het helpt. Als je op zoek bent naar een luisterend oor, of persoonlijk advies wilt, voel je vrij om contact met mij op te nemen via info@stellazoektrust.nl 

Meer zelfvertrouwen – boekentips

Boekentip (bestseller): Wat kwetsbaar opstellen kan betekenen voor meer zelfvertrouwen.
En een andere favoriet van mij, voor meer zelfvertrouwen in het algemeen. 

Durf jezelf te worden (een overdenking)

Durf jezelf te worden. Zoek uit wie je bent. Doe je masker af. Wees open. Wees eerlijk. Ga door emotionele of mentale moeilijkheden als dat nodig is om je échte zelf te worden. Ga door een rouwproces, neem afscheid van je masker. Face it. Not fake it until you make it, maar Face it. Wees echt en oprecht. Niet voor niks zeggen we: ‘eerlijk duurt het langst’. Waarom zou je tegen jezelf liegen? Waarom zou je jezelf ontkennen? Voor wie? Angst voor wat een ander van je denkt? Maar weet die ander wel hoe hij of zij over zichzelf denkt? Want ziet die ander jou niet zoals ze dat zelf willen zien? Wat voor bril hebben zij op? Misschien is het een roze bril en vinden ze de meeste mensen leuk. Maar misschien is het een bril met rookglas, en zien ze jou door hun eigen ellende heen. Weten zij van wat voor grote waarde je bent? En ‘what about’ hun stemming van die dag? Misschien heeft diegene wel een rotochtend achter de rug, en ben jij degene waarop ze zich afreageren. Misschien leeft zij wel in onmin met zichzelf. 

Misschien, misschien. Je weet het nooit. Als je een masker opdoet, weet je nooit wat een ander dáár weer van vindt. Misschien vindt de ander je wel leuker zonder masker, terwijl jij écht dacht dat jij met masker leuker zou zijn. Wat is er erg aan jezelf te laten zien? Jezelf kwetsbaar op te stellen? Ben je bang dat ze met een zwaard komen om je hart en ziel te doorrijgen? Ja, het kan dat mensen je op je ziel trappen. Maar dat kan ook als je je masker op hebt. Doet het dan minder pijn? Of geeft dat juist meer verwarring?

Durf jezelf te worden. Echt. Want alleen dan kan je in vrijheid leven. 

Deel dit artikel:

NIEUWSBRIEF

CATEGORIEËN

Inspireer mij:

Ontvang maximaal één keer per week een mailtje met Inspiratie voor meer Rust, Zelfvertrouwen en Blijdschap.

4 reacties op “Hey, heb jij je masker op?”

 1. Wat een heerlijk en eerlijk verhaal. Dank voor je openheid, zo herkenbaar! Ik denk dat ik een coach ga proberen maar het lijkt me wel spannend om je zo open te stellen naar iemand. Ik bedoel je neemt wel iemand in vertrouwen.

 2. Goed en moedig, eerlijk dat je woorden heb kunnen vinden en delen hoe je met je masker heb geworsteld.
  Ik voelde me als kind al niet goed genoeg, was linkshandig.
  Dat maakte dat ik me teveel voelde, de ander moest moeite voor mijn onhandigheid doen. Ik heb mezelf geleerd me te richten op wat een ander liet zien door zijn ogen en wat er gezegd werd. Soms voelde ik me fijn en had even geen masker op, maar dan volgde er snel een heftige gezegde afwijzing, beschuldiging etc. Bepaald niet fijn, terug in je hok.
  Het duurt dan steeds langer om tot rust te komen, alles wat er door mij gezegd is blijf ik wegen en ik weet niet meer wat ik dan nog wel kan zeggen om er ook te mogen zijn. Heftig.
  Gelukkig weet ik dat Jezus en God er zijn.
  Sorry toch niet zo,n leuk verhaal. Tranen.
  Toch knap van je dat je op wat er gebeurd zicht op heb gekregen en jezelf weer hebt gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk:

Stella heeft meer dan de helft van haar leven gespendeerd aan het zoeken naar RUST en doet dit nog iedere dag. Wat zij onderweg heeft geleerd, met vallen en opstaan, deelt ze met jou in haar openhartige blogs. 

Jou een leuke en nuttige leeservaring geven: met die intentie schrijf ik mijn blogs. Maar voor niets gaat de zon op; het onderhouden van deze website kost geld. In mijn blogs maak ik daarom regelmatig gebruik van affliate links, voor de promotie van artikelen of belevenissen. Als je via zo’n link iets koopt, krijg ik een kleine vergoeding. Zo kan ik jou wekelijks voorzien van nieuwe Inspiratie op het gebied van Rust, Zelfvertrouwen of Blijdschap. 

Jou een leuke en nuttige leeservaring geven: met die intentie schrijf ik mijn blogs. Maar voor niets gaat de zon op; het onderhouden van deze website kost geld. In mijn blogs maak ik daarom regelmatig gebruik van affliate links, voor de promotie van artikelen of belevenissen. Als je via zo’n link iets koopt, krijg ik een kleine vergoeding. Zo kan ik jou wekelijks voorzien van nieuwe Inspiratie op het gebied van Rust, Zelfvertrouwen of Blijdschap. 

meer van dit?

Je ontvangt ca. 1 keer maand een mail met m’n nieuwste blog.