Ga naar de inhoud
Man lichtgrijs shirt. Twijfel.
die eeuwige balans weer kwijt

Ervoor gaan of rust nemen?

zo reken je af met die strijd in je hoofd
Man lichtgrijs shirt. Twijfel.
die eeuwige balans weer kwijt

Ervoor gaan of rust nemen?

zo reken je af met die strijd in je hoofd
die eeuwige balans weer kwijt

Ervoor gaan of rust nemen?

zo reken je af met die strijd in je hoofd

Het zit in je hoofd

Het is hollen of stilstaan in mijn leven. Herken je dat? Alles of niks? Superdruk of ineens toch wel heel erg saai? Story of my life. En ik kan er maar slecht aan wennen. Het is alsof er geen tussenweg bestaat, die ik wel zo hard nodig heb. Die ‘balans’ waar altijd iedereen het over heeft. Waar zit die toch? En als je hem dan hebt gevonden, voor hoe lang blijft ‘ie dan? Vandaag ga ik het met je hebben over hoe je korte metten maakt met de strijd tussen hollen of stilstaan. Want dat is het: een strijd. En ik help jou om ermee af te rekenen. 

Tijdens de afgelopen weken heb ik mij vaak afgevraagd: ‘Zouden mijn lezers het oké vinden dat ik nu even geen blog online zet?’ (Tuurlijk vinden jullie dat oké, maar meer voor mijn eigen gevoel). Ik was namelijk druk met het houden van een korte vakantie, en het voorbereiden voor een andere blog die nog uitkomt. En dat kostte veel tijd. Dat is mijn excuus. Maar in mijn hart wilde ik veel meer doen. Het liefst zou ik ook ’s avonds aan m’n blogs zitten. Maar dat heb ik dus wel eens gedaan, maar het feit wil dat ik dan niet kan slapen; omdat ik nog te druk in m’n hoofd ben ermee. Dus dat idee kan ook van de baan.

Dus ik typ alleen blogs als ik overdag daar de tijd voor maak, op de woensdag. Als Jess weg is. In alle rust. En dat resulteert erin dat ik niet zoveel online zet als dat ik zou willen. Maar wel in de rust.

Continue strijd tussen rust en ervoor gaan

Maar het is een continue strijd tussen rust zoeken en er helemaal voor gaan (zonder excuses). Soms onderbelast ik mezelf en vaak overbelast ik mijzelf. Elke dag die strijd.

Herken je dat, die strijd tussen ‘ervoor gaan’ en ‘rust’ nemen? Als je gevoelig bent voor stress, of misschien zelfs ooit een burn-out hebt gehad zoals ik, zal je dit vast wel herkennen. Maar hoe ga je hier toch mee om?

Gestrest door “verkeerde” overtuiging

Ik denk dat de gouden tip ligt in: Het accepteren van de situatie. De strijd die wordt gevoerd, zit tussen onze oren. Wij bepalen voor onszelf welke verwachtingen we hebben ten aanzien van onszelf. Laat ik je een voorbeeld geven: Ik dacht vroeger altijd dat je altijd ‘hard moet werken’. Want, ‘dat is goed. Punt.’ Maar praktijk wees uit, dat ik door dat harde werken vaak helemaal gestrest raakte. Ik vergat pauzes te nemen, of sloeg ze bewust over om productiever te zijn. Omdat ik een onderliggende overtuiging had: ‘Hard werken is goed. Ik moet productief en efficiënt zijn!’

Zelfdestructie door “verkeerde” overtuiging

Dus vanuit die overtuiging vervolgde ik mijn levenspad. En dat resulteerde uiteindelijk (samen met een hoop angsten en een negatief zelfbeeld), in zelfdestructie. Mijn lijf reageerde met pijn in nek, schouders en rug. Mijn ademhaling zat vaak ‘vast’. En dat allemaal omdat ik mijzelf van alles oplegde, om maar aan mijn eigen verwachtingen tegemoet te komen. Niemand legde mij dat op! Ik alleen mijzelf.
(Belangrijk om te weten: Hard werken is niet “verkeerd” of “fout”, maar als je daarmee over je eigen grenzen heen gaat, zoals ik deed, door mijzelf te weinig rust te gunnen, dan wordt het wel “slecht” voor je. En dan is het tijd je standpunt ten aanzien van werk te herzien.)

Ik gun mijzelf nu pauzes

Inmiddels heb ik mijn overtuiging ten aanzien van werk kunnen bijstellen. Ik gun mijzelf nu pauzes. En ik neem vaker rust. Ook ga ik vroeger naar bed (dit vind ik nog altijd heel moeilijk – ik blijf liever tot laat op). Puur om mijzelf die rust te geven.

Zo reken je af met die strijd

Heb jij ook last van die continue strijd om die balans te vinden? Dan wil ik je adviseren: Stop met strijden. “Het is zoals het is.” Je kunt niet altijd alles doen wat je wilt (vooral als je de lat graag hoog legt voor jezelf – ik ben er zo één). En soms is het leven gewoon een beetje saai. Ook dat is oké. Het leven is met ups en downs. 

Balans zoeken geen doel op zich

Dus die balans? Ja, daar streef je naar. Maar eigenlijk bewegen de golven van het leven zich continu om die balans heen. En dat is oké. Ga er niet de strijd mee aan. Balans zoeken is goed, maar het is geen doel op zich. Soms is het eenmaal druk en soms is het wat rustiger en saaier. Accepteer de golfbeweging, en dein er lekker op mee.
Want dát alleen al, geeft rust.

Liefs,

Stella

P.S. hieronder vind je nog een leuk cadeau idee. Voor jezelf of een ander 😉

tegeltje. spreuk. wijsheid.
Tegeltjeswijsheid

Tegeltjeswijsheid waarmee je jezelf niet teleurstelt

Een origineel (cadeau) idee. Over het hebben van verwachtingen en de relatie tot teleurstelling. Goede reminder voor jezelf, voor als je weer eens teleurgesteld ben in jezelf (of een ander). Leuk voor op de wc, of ander klein kamertje. Bekijk ‘m hier. 

NIEUWSBRIEF

CATEGORIEËN

Dit vind je misschien ook leuk:
Deel dit artikel:
Inspireer mij:

Ontvang maximaal één keer per week een mailtje met Inspiratie voor meer Rust, Zelfvertrouwen en Blijdschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen:

Stella heeft meer dan de helft van haar leven gespendeerd aan het zoeken naar RUST en doet dit nog iedere dag. Wat zij onderweg heeft geleerd, met vallen en opstaan, deelt ze met jou in haar openhartige blogs. 

Jou een leuke en nuttige leeservaring geven: met die intentie schrijf ik mijn blogs. Maar voor niets gaat de zon op; het onderhouden van deze website kost geld. In mijn blogs maak ik daarom regelmatig gebruik van affliate links, voor de promotie van artikelen of belevenissen. Als je via zo’n link iets koopt, krijg ik een kleine vergoeding en het kost jou niets. Zo kan ik jou wekelijks voorzien van nieuwe Inspiratie op het gebied van Rust, Zelfvertrouwen of Blijdschap. 

Jou een leuke en nuttige leeservaring geven: met die intentie schrijf ik mijn blogs. Maar voor niets gaat de zon op; het onderhouden van deze website kost geld. In mijn blogs maak ik daarom regelmatig gebruik van affiliate links, voor de promotie van artikelen of belevenissen. Als je via zo’n link iets koopt, krijg ik een kleine vergoeding en het kost jou niets. Zo kan ik jou wekelijks voorzien van nieuwe Inspiratie op het gebied van Rust, Zelfvertrouwen of Blijdschap. 

meer van dit?

Je ontvangt ca. 1 keer maand een mail met m’n nieuwste blog.