Meteen naar de inhoud
Niets moet, alles mag - de kunst van het 'nee' leren zeggen
ik moet zoveel

Niets moet, alles mag

De kunst van het 'nee' leren zeggen
Niets moet, alles mag - de kunst van het 'nee' leren zeggen
ik moet zoveel

Niets moet, alles mag

de kunst van het 'nee' leren zeggen
ik moet zoveel

Niets moet, alles mag

de kunst van het 'nee' leren zeggen

Nee zeggen zorgt voor rust

Een uitnodiging om op de koffie te komen. Het verzoek om samen te gaan wandelen. Tóch even afspreken, want je ziet al zo weinig mensen de laatste tijd… Leuke dingen, zo op het eerste gezicht. Maar wat als je ineens op zoveel dingen “ja” hebt gezegd, dat het eigenlijk te druk voor je wordt? Durf je het dan aan om stoer je agenda erbij te pakken en de afspraken weer af te zeggen? Of ga je toch? Vanuit plichtsbesef? Of anders?

Voordat je weet wat je grenzen zijn, moet je ze eerst overschrijden

Wij mensen hebben het soms maar lastig met grenzen stellen. Voordat je weet wat je grenzen zijn, moet je ze eerst overschrijden (gevolgd door een beetje lijden). Vervolgens ken je je grens, en dan is het de kunst om je je eraan te houden ook!

Helemaal als je HSP (Hoog Sensitief Persoon) bent, dan zal je extra op je energielevel, dus op je tijdsindeling moeten letten. Want waar een ander misschien opknapt van veel afspraken, zal jij je sneller vermoeid voelen. Als ik naar mijzelf kijk (HSP-pur-sang) gebeurt het wel eens dat ik in een energieke bui overal ‘ja’ op zeg, maar na een slechte nacht het liefst heel m’n agenda weer leeg wil ruimen. Het is écht zoeken naar balans. Elke dag weer. Waar zeg je ‘ja’ op, en waartegen zeg je ‘nee’? 

Waarom ‘nee’ zeggen zo moeilijk is
Het “‘probleem” dat achter geen ‘nee’ durven zeggen schuil gaat, is: 

– Je wil niemand teleurstellen
– Je wil niet onaardig gevonden worden

Niet onaardig gevonden willen worden valt eigenlijk in de categorie ‘people pleasing’. En het pleasen van mensen, gaat altijd ten koste van jezelf. Zo stelt organisatiepsycholoog Mieke Meulmeester: ‘Vaker nee zeggen begint vaak met inzien dat je bang bent om niet aardig gevonden te worden’*. 

Nee leren zeggen doe je zo

Maar hoe zorg je er dan voor dat je vaker ‘nee’ gaat durven zeggen? 

Als je durft te accepteren dat: 

a. niet iedereen jou aardig vindt en 
b. je niet door iedereen aardig gevonden hoeft te worden.

Het schijnt zelfs zo te zijn dat 10% van de mensen jou gewoonweg niet aardig / niet leuk vindt… wat je ook doet… Bizar toch? Dus al ga je op je kop staan, dan nog vinden ze je niet aardig… alle moeite voor niks. 

Oké, en nu…? 

Nu ga je ermee aan de slag. Vaker ‘nee’ zeggen. Hoe ik dat persoonlijk doe? Door dicht bij mijzelf te blijven, bij mijn eigen gevoel. En door te denken: Als ik ‘ja’ tegen jou zeg, zeg ik ‘nee’ tegen mijzelf. Vervolgens geef je jezelf een schouderklopje als je ‘nee’ hebt gezegd. In het begin voelt het ongemakkelijk en kun je er zelfs juist stress van krijgen (het gaat tegen je natuurlijke reactie in). Maar hoe vaker je het doet, hoe beter je erin wordt. Je zult vanzelf de vruchten gaan plukken van jouw ‘nee’. Probeer maar 🙂

Laten we nog wel één ding duidelijk hebben: Ik ben heel erg pro mensen helpen, of goed zijn voor een ander. Maar als je dingen gaat doen, die ten koste van je eigen gezondheid gaan, dan is het goed om eens jouw ‘ja-gedrag’ onder de loep te nemen. En weer die balans in je leven te herbouwen. 

Succes en veel liefs,

Stella

P.S. Onder dit artikel vind je nog 2 boeken-tips. 

*bron quote Mieke Meulmeester: nu.nl

Boek voor gezond denken en zelfvertrouwen. Christelijk boekje. Kees Roest.
Boek Niets moet alles mag

Boek ‘Niets moet, alles mag’

Wil jij wat minder móeten in je leven?
“Dit boek is al voor tal van mensen een eyeopener geweest: de ontdekking dat het niet de omstandigheden zijn die ons gestrest maken, maar de manier waarop wij tegen onszelf, anderen en de wereld om ons heen aankijken.” Bekijk hem hier

nee is oke boek
Boek Nee is oke

Boek ‘Nee is oké’

Genees van de please disease
“Iedereen ‘pleaset’: je maakt het een ander naar de zin, maar vergeet wat je zelf nodig hebt. Dat kan uit de hand lopen en leiden tot vermoeidheid, stress en frustratie. Je denkt dat je niet genoeg doet en anderen je eigenlijk niet mogen. Dat is de ‘please disease’. Het boek biedt vele concrete adviezen om te groeien, zodat de lezer zelfbewuster in het leven kan staan en kan genezen van de please disease.” Je vindt ‘m hier

 

NIEUWSBRIEF

CATEGORIEËN

Dit vind je misschien ook leuk:
Deel dit artikel:
Inspireer mij:

Ontvang maximaal één keer per week een mailtje met Inspiratie voor meer Rust, Zelfvertrouwen en Blijdschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen:

Stella heeft meer dan de helft van haar leven gespendeerd aan het zoeken naar RUST en doet dit nog iedere dag. Wat zij onderweg heeft geleerd, met vallen en opstaan, deelt ze met jou in haar openhartige blogs. 

Jou een leuke en nuttige leeservaring geven: met die intentie schrijf ik mijn blogs. Maar voor niets gaat de zon op; het onderhouden van deze website kost geld. In mijn blogs maak ik daarom regelmatig gebruik van affliate links, voor de promotie van artikelen of belevenissen. Als je via zo’n link iets koopt, krijg ik een kleine vergoeding en het kost jou niets. Zo kan ik jou wekelijks voorzien van nieuwe Inspiratie op het gebied van Rust, Zelfvertrouwen of Blijdschap. 

Jou een leuke en nuttige leeservaring geven: met die intentie schrijf ik mijn blogs. Maar voor niets gaat de zon op; het onderhouden van deze website kost geld. In mijn blogs maak ik daarom regelmatig gebruik van affiliate links, voor de promotie van artikelen of belevenissen. Als je via zo’n link iets koopt, krijg ik een kleine vergoeding en het kost jou niets. Zo kan ik jou wekelijks voorzien van nieuwe Inspiratie op het gebied van Rust, Zelfvertrouwen of Blijdschap. 

meer van dit?

Je ontvangt ca. 1 keer maand een mail met m’n nieuwste blog.