Ga naar de inhoud
HSP en je onbegrepen voelen
moe, moeier, moeist

HSP en vaak onbegrepen

1 (h)eerlijke tip tegen al dat onbegrip
HSP en je onbegrepen voelen
moei, moeier, moeist

HSP en vaak onbegrepen

1 (h)eerlijke tip tegen al dat onbegrip
moe, moeier, moeist

HSP en vaak onbegrepen

1 (h)eerlijke tip tegen al dat onbegrip

HSP en moe van al dat onbegrip

Hoogsensitief of een gevoelig type en voel je je vaak moe en onbegrepen? Ik heb dat nou ook altijd! En weet je, dan heb ik (verderop) 1 tip voor jou vandaag, en die lost eigenlijk dit hele probleem voor je op.

Soms kunnen we zo druk bezig zijn met naar anderen te verklaren waarom we moe zijn, en meer tijd nodig hebben om te rusten, dat je hier alleen al belachelijk moe van wordt. 

Opzien tegen die afspraak

Je kent het vast wel: je bent weer eens hondsmoe, en de werkdag is nog niet eens om. Je kunt alleen maar denken aan die ene afspraak, waar je als een berg tegenop ziet, omdat je eigenlijk geen energie hebt. Je probeert een uitweg te vinden voor die verjaardag komend weekend, want als je alleen al denkt aan hoeveel tijd je weer nodig hebt om op te laden erna…dát maakt je al moe. Dingen die eigenlijk heel normaal zijn, als je HSP (Hoog Sensitief Persoon) bent.

Het is zoals het is

Wat het ook is dat jou erg moe maakt (dat ben je “helaas” sneller dan mensen zonder gevoelige antenne); ‘Het is zoals het is’. Je kunt jezelf niet anders programmeren dan je bent. Als je HSP bent, blijf je dat. Je hele leven. Al kun je wel manieren vinden om ermee om te gaan (die tips geef ik je in m’n Rust blogs :))

Zorg goed voor jezelf

Dus om die reden alleen al, is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt en je goed je grenzen weet aan te geven. Maar wat een heel belangrijke les is, die ik door schade en schande heb geleerd is: ‘Je moet niet altijd willen dat een ander jou begrijpt.’

Huh? Maar we willen ons toch begrepen voelen? Ja, dat is wel zo fijn. Maar als je als ultra- (of semi- mag ook ;)) HSP aan een niet-HSP uitlegt waarom je zo moe bent, of waarom je een langere hersteltijd nodig hebt. Dan kunnen ze er enigszins rekening mee houden. Maar helemaal begrijpen kunnen ze het nooit. En weet je waarom? Omdat zij niet voelen wat jij voelt! Ze zijn geen HSP! Boffen zij even!

–> Meer over hoogsensitiviteit? Check de boeken-tips onderaan. <–

Niet HSP’ers boffen maar

Of wacht, zeg ik nu iets dat een gevoelige snaar raakt? Je bent immers “gevoelig” toch? Dan zal ik maar eerlijk met je zijn: Als ultra-HSP vind ik inderdaad dat niet-HSP’ers boffen in deze harde wereld. Het lijkt mij een stuk makkelijker voortbewegen als je niet automatisch alle details uit het leven filtert.
Maar wat niet-HSP’ers bijvoorbeeld minder hebben, is dat heerlijke, intense genieten, zoals jíj dat kan beleven als je je favoriete muziek hoort, of dat heerlijke gerecht eet. Grote kans dat je een grotere fijnproever bent, dan een niet HSP. Dus dat is een groot geluk.

Leren omgaan met hoogsensitiviteit

Zo zijn er meer voordelen van HSP zijn te noemen (kunnen we een andere keer over uitweiden), maar als je vooral de nadelen ervan ondervindt (snel moe, overprikkeld, gevoeliger voor depressie, burn-out), dan is het belangrijk dat je goed ermee om leert gaan. En daar hoort ook bij dat er áltijd een groep zal zijn, die jou nooit (helemaal) zal begrijpen.

En dat is oké. 

Als je jezelf maar begrijpt. 

Liefs,

Stella

Hoog Sensitieve Personen
Elaine N. Aron - Hoogsensitieve personen

De bekendste, met wetenschappelijk bewijs 

Hoogsitieve Personen van Elaine N. Aron – Dit is denk ik wel het bekendste boek over hoogsensitiviteit. Als je op zoek bent naar wetenschappelijk bewijs, en tests of jij het bent of niet, en een stuk herkenbaarheid – dan zit je met dit boek goed.
Gratis voor Kobo Plus abonnees Paperback | E-book

Leven met hooggevoeligheid - Susan Marletta Hart

Met lovende kritieken, veel verhalen van andere HSP’ers

Leven met Hooggevoeligheid – Boek met lovende kritieken, voor velen geeft dit boek een gevoel van ‘thuiskomen’ omdat het zoveel herkenbare verhalen heeft. Ook wel inspirerend, openbarend en zelfs opwekkend genoemd. Over hoe je HSP zijn in kan zetten als kracht. 
Gratis voor Kobo Plus abonnees | Paperback | E-book

NIEUWSBRIEF

CATEGORIEËN

Dit vind je misschien ook leuk:
Deel dit artikel:
Inspireer mij:

Ontvang maximaal één keer per week een mailtje met Inspiratie voor meer Rust, Zelfvertrouwen en Blijdschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen:

Stella heeft meer dan de helft van haar leven gespendeerd aan het zoeken naar RUST en doet dit nog iedere dag. Wat zij onderweg heeft geleerd, met vallen en opstaan, deelt ze met jou in haar openhartige blogs. 

Jou een leuke en nuttige leeservaring geven: met die intentie schrijf ik mijn blogs. Maar voor niets gaat de zon op; het onderhouden van deze website kost geld. In mijn blogs maak ik daarom regelmatig gebruik van affliate links, voor de promotie van artikelen of belevenissen. Als je via zo’n link iets koopt, krijg ik een kleine vergoeding en het kost jou niets. Zo kan ik jou wekelijks voorzien van nieuwe Inspiratie op het gebied van Rust, Zelfvertrouwen of Blijdschap. 

Jou een leuke en nuttige leeservaring geven: met die intentie schrijf ik mijn blogs. Maar voor niets gaat de zon op; het onderhouden van deze website kost geld. In mijn blogs maak ik daarom regelmatig gebruik van affiliate links, voor de promotie van artikelen of belevenissen. Als je via zo’n link iets koopt, krijg ik een kleine vergoeding en het kost jou niets. Zo kan ik jou wekelijks voorzien van nieuwe Inspiratie op het gebied van Rust, Zelfvertrouwen of Blijdschap. 

meer van dit?

Je ontvangt ca. 1 keer maand een mail met m’n nieuwste blog.