Meteen naar de inhoud
don't waste your quarantaine-tijd

Dromen, durven, doen

van passiviteit naar actie in 7 slimme stappen
don't waste your quarantaine

Dromen, durven, doen

van passiviteit naar actie in 7 slimme stappen
don't waste your quarantaine

Dromen, durven, doen

van passiviteit naar actie in 7 slimme stappen

Zet je dromen om in actie

Quarantaine-tijd, een periode van verwarring en onrust, van stress. Maar wat mij betreft ook een periode van rust en bezinning. Je kunt niet anders dan je berusten in de situatie waarin je bent beland, en dat doet soms pijn. Maar naast die pijn is er iets anders aan de hand: We worden teruggeworpen op onszelf. Ben je in staat je gezin draaiende te houden, met thuiswerken, lesgeven, en word je gillend gek van alle taken en drukte? Of misschien sta je er juist alleen voor, en is het eigenlijk wel heel stil in huis. In welke situatie je je ook bevindt, één ding is zeker: Dromen en vooruitkijken biedt weer hoop. In dit blog help ik jou (weer) te dromen, en dit om te zetten in actie. Zodat jij: 

  • Weet wat je belangrijk vindt, en daaruit kunt gaan leven

  • Meer balans krijgt

  • Meer voldoening kunt halen uit hetgeen je doet

  • Je dromen kunt omzetten in actie

Waardebepaling: “Je weet pas hoe waardevol je écht bent, als jij je waarden kent”

Onlangs postte ik op Instagram de tegeltjes-wijsheid: “Je weet pas hoe waardevol je écht bent, als jij je waarden kent”. Ja maar, hoe weet je dan wat je waarden zijn? Ik zal je zo een hulpmiddel geven. Maar eerst even terug naar: Waarom juíst nú vooruitkijken?

Vooruitkijken biedt hoop

Vooruitkijken biedt hoop. En hoop doet leven. Juist als de tijden donker zijn, is het belangrijk dat je de focus niet legt op waar je niks aan kan doen (de omstandigheden, een dodelijk virus), maar dat je je focust op iets waar je wél wat aan kan doen. En dat is richting geven aan je leven. Laat deze periode een (eerste) stap zijn om te bepalen wat écht belangrijk is in jouw leven. Dat wat telt.

#1 Schrijf op wat jij belangrijk vindt – je waarden

Een geweldig hulpmiddel wat ik je hierbij wil geven is het waarden-kruis. 

Hulpmiddel: Teken een ‘waarden-kruis’

>>> Je neemt een vel papier en tekent er een groot kruis op. In de 4 vakken die ontstaan zijn zet je neer “werk” – “relatie / gezin / gezondheid” – “persoonlijke ontwikkeling” – “God” (en deze pas je aan naar hoe jouw leven eruit ziet – het zijn de belangrijke pijlers uit jouw leven).

>>> Per vak geef aan wat je waarden zijn op het gebied van die onderwerpen. Een voorbeeld hiervan is:

Onderwerp: Gezin
Waarde: Tijd met het gezin doorbrengen

Of

Onderwerp: Persoonlijke groei
Waarde: Sterk zijn in m’n vakgebied

Waarden zijn aspecten die jij belangrijk vindt.

>>> Ga nu aan de slag met het invullen van alles wat jij belangrijk vindt. Nu en het komende jaar. Als je het vierkant aardig hebt gevuld, ga dan na hoe je er invulling aan wil geven door het stellen van doelen (de volgende stap).

Denk je nu al: ‘Pff, ho, ho Stella, dit is me teveel gedoe. Leuk dat je dit allemaal zegt, maar het lukt me nu al amper de dingen te doen die ik moet doen!’ 
Dan heb ik iets leuks voor je: Juist door deze oefening te doen, kun je dingen die onbelangrijk zijn gaan schrappen. Zodat je meer tijd overhoudt voor de dingen waar jij wel vreugde en voldoening uit haalt! Dus stop niet meteen met lezen…

#2 Stel je doelen en maak ze meetbaar

Eerder noemde ik ‘tijd met het gezin’ als waarde. Ik vind het bijvoorbeeld belangrijk om ‘voldoende’ tijd met het gezin door te brengen. Maar wat is ‘voldoende’ voor mij? Elke dag samen eten? Elk weekend samen iets ondernemen?
Geef een richting aan wat ‘voldoende’ is en hoe je dat wil bereiken, zodat je weet wanneer het doel is behaald. Maak het meetbaar.

#3 Bereken wat je nieuwe doel gaat kosten (of gaat opbrengen)

Als je het belangrijk vindt elke dag met het gezin te eten, maar je werkt vaak tot laat, misschien overweeg je dan om vroeger te stoppen met werken. Of je wil sterker worden in je vakgebied, en overweegt een aanvullende cursus te doen. Wat kost het in tijd en of geld? En: wat zal het je opleveren? (kosten-baten analyse)

Stap voor stap invullen

En zo vul je voor elk onderwerp, al jouw waarden en doelen in. Doe dit voor het jaar 2020, en verdeel het naar kwartaaldoelen. 

#4 Stel prioriteiten

Belangrijke tip: Doelen op schrijven: Top! Maar verzin er niet teveel voor een te korte periode. Het kan zo fijn zijn om alles meteen een boost te willen geven. Maar het kan niet allemaal tegelijk. Helaas. Dus houd een heel deel van je lijst achter de hand, voor ooit. (Of misschien voor nooit: Wat je nu enigszins belangrijk vindt, vind je over een tijdje misschien zelfs onbelangrijk, en kan het zo van je lijstje af).  

Resultaat: Document dat richting geeft aan jouw doelen

Nadat het kruis af is, heb je een goede “praatplaat”. Als de drukte en de waan van de dag weer toeslaat – kan je altijd weer terug naar dit document.

  • Het is jouw basis voor rust en doelgerichtheid

  • Het zorgt voor balans in jouw schema

  • Daarnaast zorgt een behaald doel voor voldoening 

Kanttekening: Voel je vrij om per kwartaal je doelen bij te stellen, het leven loopt vaak anders. Maar ik kan je garanderen: dit document geeft rust en sturing.

Te druk om doelen te stellen?

Denk je nog steeds: ‘Waardenkruis??? Doelen?? Ik red het al niet om elke week te sporten, laat staan om allemaal doelen te stellen!!’ Overweeg dan eens het volgende:

Een boek wat mij enorm geholpen bij het verkrijgen van inzicht in waarom bepaalde doelen halen in m’n leven niet lukte, is het boek Dromen, Durven, Doen van Ben Tiggelaar. Hij is onderzoeker, trainer en publicist en heeft vele bestsellers op z’n naam, waaronder dit boek. Wat ik zo prettig vind aan dit boek, is dat het inzicht geeft in je gedrag. Gewoontes (waarvan je niet wist dat je ze had), waardoor je moeite hebt om verandering aan te brengen in je leven, worden nu in perspectief geplaatst. Het boek geeft de handvatten die je nodig hebt om nieuwe gewoontes aan te leren – en vol te houden – en te genieten van het resultaat dat het oplevert. (Want daar doe je het uiteindelijk toch voor…)

#5 Schrijf alles op

Al je wensen, al je dromen, al je doelen. Al zijn de dromen en doelen nog zo vaag. Of juist helder. De beste tip die ik ooit kreeg: Schrijf álles op. En zorg ervoor dat je het bewaart. Het is een eerste stap naar de verandering waar jij naar op zoek bent: Meer balans in je leven, meer voldoening en je dromen omzetten in acties. 

[ Met het opschrijven geef je de chaos in je hoofd een plekje. Het mag veilig landen op het papier. Daar behouden de gedachten die je zo bezig houden, z’n waarde. Ze gaan niet verloren. Of juist de gedachten die je niet wil hebben, vinden door hun landing op het papier ook rust. ] 

#6 Houd het klein

Houd het klein. Droom groot, maar begin klein.

#7 Vanuit de rust

Laatste, heel belangrijk tip: Ga niet vanuit paniek allerlei acties ondernemen. Vind eerst de rust in jezelf (met of zonder hulp) en kom dan in actie. 

Ik hoop oprecht dat deze tips voor jou werken. Mij hebben het boek en vooral het waarden-kruis me enorm geholpen om rust en regelmaat in mijn leven te creëren. Want telkens als ik het even niet meer weet, weet het waarden-kruis het nog wel.

Laat je het me even weten in een reactie wat het voor jou doet? Zou ik leuk vinden 🙂

Liefs,

Stella

NIEUWSBRIEF

CATEGORIEËN

Deel dit artikel:
Inspireer mij:

Ontvang maximaal één keer per week een mailtje met Inspiratie voor meer Rust, Zelfvertrouwen en Blijdschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen:

Stella heeft meer dan de helft van haar leven gespendeerd aan het zoeken naar RUST en doet dit nog iedere dag. Wat zij onderweg heeft geleerd, met vallen en opstaan, deelt ze met jou in haar openhartige blogs. 

Jou een leuke en nuttige leeservaring geven: met die intentie schrijf ik mijn blogs. Maar voor niets gaat de zon op; het onderhouden van deze website kost geld. In mijn blogs maak ik daarom regelmatig gebruik van affliate links, voor de promotie van artikelen of belevenissen. Als je via zo’n link iets koopt, krijg ik een kleine vergoeding en het kost jou niets. Zo kan ik jou wekelijks voorzien van nieuwe Inspiratie op het gebied van Rust, Zelfvertrouwen of Blijdschap. 

Jou een leuke en nuttige leeservaring geven: met die intentie schrijf ik mijn blogs. Maar voor niets gaat de zon op; het onderhouden van deze website kost geld. In mijn blogs maak ik daarom regelmatig gebruik van affliate links, voor de promotie van artikelen of belevenissen. Als je via zo’n link iets koopt, krijg ik een kleine vergoeding en het kost jou niets. Zo kan ik jou wekelijks voorzien van nieuwe Inspiratie op het gebied van Rust, Zelfvertrouwen of Blijdschap. 

meer van dit?

Je ontvangt ca. 1 keer maand een mail met m’n nieuwste blog.