Ga naar de inhoud
niet nog eens!

Bang voor nog een burn-out

een nieuwe burn-out voorkomen - 8 tips
niet nog eens!

Bang voor nog een burn-out

een nieuwe burn-out voorkomen - 8 tips
niet nog eens!

Bang voor nog een burn-out

een nieuwe burn-out voorkomen - 8 tips

In 2016 kreeg ik een burn-out

In 2016 kreeg ik een burn-out. Ik trok het niet meer. Alles was teveel. Ik was moe en opgebrand. Ik kon gewoon niet meer. ‘Kak!’ Denk je. ‘Ik wil dit niet! Ik wil me niet voelen falen. Dat ik het opgeef! Ik wil niet opgeven!’ Dus ga je door… tot die echt harde klap.

|   “Alle sociale interactie was me teveel”

Maanden had ik weinig contact met mensen. Alle sociale interactie was me teveel. Zelfs een wasje doen, en ik was al kapot. Uitgeblust. Maar dan dat schuldgevoel. Ik voelde me continu schuldig over dat ik niet voldeed aan de verwachtingen van anderen. En ze begrepen me ook niet. Enkelen probeerden toch contact te zoeken, terwijl ik zat te trillen op m’n benen. Ik durfde geen contact te hebben, uit angst voor nog meer afwijzing en dingen die ik zou moeten doen. En dat laatste, dat móeten, lukte niet meer. De snaar was gesprongen.

Ik voelde me echt een sukkel, dat mij dit was overkomen

Psychologische hulp, dagelijkse work-outs, wandelen en praten met m’n man, vriendinnen en moeder hielpen mij door die afschuwelijke maanden heen. Ik voelde me echt een sukkel dat mij dit was overkomen. Ik voelde me meteen weer die ‘Aan-Stella’ van vroeger (dat label heb ik ooit door iemand opgeplakt gekregen – ben ik nu wel overheen, maar toen zéker nog niet).

Ik kon ook genieten (gek genoeg)

Gelukkig kon ik ook wel genieten van dingen. Uit eten gaan werd na een paar weken weer leuk (uiteraard met schuldgevoel) en ik kon genieten van de natuur. Úren heb ik buiten gelopen en gepraat met God. Echt úren heb ik geschreven, tot m’n handen er blauw van zagen (van de inkt gelukkig).

Altijd bang voor nog een burn-out

Nu, een kleine 4 jaar later, ben ik nog altijd ergens bang dat ik weer een burn-out krijg. Soms neem ik weer teveel hooi op m’n vork en ga ik onderuit. En dan denk je al gauw ‘Oh nee, straks krijg ik het weer!’. Maar een andere keer onderbelast in mijzelf en voel ik dat ik m’n talenten niet genoeg gebruik. 

Het blijft als balanceren op een weegschaal

Het blijft als balanceren op een weegschaal, tussen het ene en het andere uiterste. Maar ik moet zeggen, het gaat steeds beter om de balans sneller te hervinden. Nu er meer rust is, is de flexibiliteit groter, en zit ik sneller op het juiste pad.

|   Nu er meer Rust is, is de flexibiliteit groter, en zit ik sneller op het juiste pad.”

 

Ben jij ook altijd die balans aan het zoeken?
Ik denk dat iedereen hier “last” van heeft.

In deze blog geef ik tips voor meer balans.

Maar het grootste uitgangspunt is dus rust. Als er geen rust is, lukt niks. Vanuit de rust kan de balans weer worden gevonden.

Naarstig op zoek naar (meer) Rust? 

Hier enkele tips:

#1. Ga naar buiten

#2. Ga naar buiten (oh, had ik dat al gezegd? ;))

#3. Ga naar buiten

(Op enigszins strenge toon:) ‘En dan bedoel ik niet naar de stad. Maar écht de natuur in, alléén.’

#4. Laat je gedachten de vrije loop. 

Wat ballast is schrijf je op en gooi je weg.

#5. Luister naar kalmerende muziek

Jij kiest, wat bij jou past. 

#6. Durf je agenda leeg te maken

Met de Corona tijd heb je vast wel gemerkt wat een legere (sociale) agenda met je doet.

#7. Mediteer op jouw manier

Kalmeer je zelf door een rustige ademhaling en een positieve overdenking. Je kunt bijvoorbeeld alleen mediteren op het woord: ‘vrede’, die je uitspreekt bij iedere uit-ademhaling. Kies een woord waar jij rustig van wordt. (Goed om te weten: stress krijg je doordat je brein zich niet veilig voelt. Dus je zou ook het woord ‘veilig’ kunnen gebruiken, of ‘het is oké’ – maar dat is weer een beetje lang). 

#8. Verwen jezelf

Pak een kappertje (ga naar de kapper), of bestel een heerlijke gift-set voor jezelf, om lekker te relaxen. 

Voor iedereen werkt wat anders. Experimenteer daarom gerust.

Voel je je gejaagd?

Pak eerst die rust, dan de rest. Want vanuit gejaagdheid dingen voor elkaar proberen te boksen is als een berg vol olie proberen te beklimmen; je glijdt continu uit (inclusief bezeringen).

Jouw tip voor meer Rust hieronder?

Heb jij een tip voor Rust die nog niet in het rijtje staat? Durf hem vooral te delen met ons!  (scroll even door naar ‘geef een reactie’).

Samen naar meer Rust (en balans) in ons leven 🙂

Liefs,

Stella

P.S. Heb jij ook een burn-out gehad, en zou je jouw verhaal en tips willen delen op StellazoektRust.nl? Stuur mij dan even een mailtje: info@stellazoektrust.nl. 

Genieten met dit verwen-setje van RITUALS

Relaxxx met deze heerlijke producten

Ik word altijd erg blij van de producten van RITUALS. Met dit 4-delige RELAX-setje, kan je straks opgefrist en kalm weer verder. Prikkel je zintuigen met dit heerlijke verwennerijtje. Gratis thuisbezorgd door Bol.com.

NIEUWSBRIEF

CATEGORIEËN

Dit vind je misschien ook leuk:
Deel dit artikel:
Inspireer mij:

Ontvang maximaal één keer per week een mailtje met Inspiratie voor meer Rust, Zelfvertrouwen en Blijdschap.

2 reacties op “Bang voor nog een burn-out – 8 tips om een nieuwe te voorkomen”

 1. Wat een goed gegeven :dat rust de basis is voor goed en evenwichtig leven.
  Ik herken die onrust en gejaagdheid wel, dan ga ik alles steeds meer gehaast doen.En daardoor jaag ik mezelf ook weer op.
  Ik heb gemerkt, dat als ik dan bewust mijn bewegingen vertraag, dat dat ook een goed effect heeft.(bij mij).
  Dus rustig de tijd nemen om naar boven te lopen, of bewust langzaam de aardappels schillen,lade opruimen, i.p.v.snel,snel en gauw gauw.Dit kan met zoveel dingen!
  Het helpt mij om in de rust te komen.

  1. Dank je voor je reactie, Marianne! Het is écht zo. Alleen, durven we onszelf die rustigere ‘pace’ te gunnen? Als daar het antwoord ‘ja’ op is, dan zitten we op de goede weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen:

Stella heeft meer dan de helft van haar leven gespendeerd aan het zoeken naar RUST en doet dit nog iedere dag. Wat zij onderweg heeft geleerd, met vallen en opstaan, deelt ze met jou in haar openhartige blogs. 

Jou een leuke en nuttige leeservaring geven: met die intentie schrijf ik mijn blogs. Maar voor niets gaat de zon op; het onderhouden van deze website kost geld. In mijn blogs maak ik daarom regelmatig gebruik van affliate links, voor de promotie van artikelen of belevenissen. Als je via zo’n link iets koopt, krijg ik een kleine vergoeding en het kost jou niets. Zo kan ik jou wekelijks voorzien van nieuwe Inspiratie op het gebied van Rust, Zelfvertrouwen of Blijdschap. 

Jou een leuke en nuttige leeservaring geven: met die intentie schrijf ik mijn blogs. Maar voor niets gaat de zon op; het onderhouden van deze website kost geld. In mijn blogs maak ik daarom regelmatig gebruik van affiliate links, voor de promotie van artikelen of belevenissen. Als je via zo’n link iets koopt, krijg ik een kleine vergoeding en het kost jou niets. Zo kan ik jou wekelijks voorzien van nieuwe Inspiratie op het gebied van Rust, Zelfvertrouwen of Blijdschap. 

meer van dit?

Je ontvangt ca. 1 keer maand een mail met m’n nieuwste blog.