Tegenwoordig kun je bijna iedere dag werken als je dat wilt. Op elk gewenst moment heb je toegang tot internet. Op momenten die je zou kunnen gebruiken om rust te pakken, pak je al gauw je telefoon om te kijken of er nog wat nieuws is. Nieuwe mail. Nieuwe likes op je Instagram of Facebook posts. Nieuwe mode. Nieuws uit de wereld. Misschien kom jij er door tot rust, om continu het nieuwe tot je te nemen. Maar als ik voor mijzelf mag spreken: mij geeft het vaak meer onrust dan rust. Sterker nog: ik raak er vaak door gestresst. En hoe kom je daar nu eens vanaf?
Kom tot rust: Elk uur een korte pauze
In mijn zoektocht hoe van mijn stress af te kunnen komen, gewoon gedurende de werkdag, kwam ik het volgende artikel in NRC tegen van neurowetenschapper Dr. Marcia Goddard.
Zij ziet in haar werk dagelijks de gevolgen van mensen die met stressklachten kampen, en wat het met ze doet. De gevolgen van stress zijn ontelbaar. Je kent ze vast wel: hoofdpijn, spierpijn, maagpijn, versnelde ademhaling, maar ook: ontstekingen, hartklachten en een verlaagd libido. Alle reden dus om zo min mogelijk stress in je leven toe te laten. Maar hoe doe je dat nu, gedurende het dagelijks leven?
Ga koffie halen!
Marcia Goddard pleit, eigenlijk heel simpel, voor het inlassen van micropauzes gedurende je dag: “Met een pauze reset je je hersenen”, stelt zij (dat is meteen ook de titel van het artikel). Goddard geeft aan dat wij mensen een aandachtspanne hebben van maximaal veertig minuten. “Onafhankelijk van opleidingsniveau en IQ. Daarna schakelt het brein een tandje terug en verliezen we focus, wat het werk niet ten goede komt. Door te pauzeren reset je de hersenen… Elke keer een kleine pauze die zorgt voor de nodige rust in je hersenen.”
En ik (Stella) heb het een dag getest, en het werkt! Ik vind het meestal vervelend om m’n werk te moeten onderbreken – ik knal liever door, maar door het inbouwen van zo’n micropauze ((koffie halen (niet te vaak natuurlijk ;), toiletbezoek, even rekken en strekken)) merkte ik dat ik erna weer frisser verder kon, terwijl daarvoor soms de letters over het scherm dansten (omdat ik ervoor urenlang achtereen had getypt).
Ook gaf het me de tijd om te denken: ‘Wat voel ik nu eigenlijk? Hoe staat het met m’n ademhaling? Zit die hoog (knijpt het m’n keel dicht), of laag (via m’n buik)? Voel ik stijve spieren? – Misschien moet ik even rekken en de doorbloeding weer op gang brengen.’ Juist gedurende deze micropauzes kreeg ik weer inzicht hoe ik mijn werk nog beter kon aanpakken. Als je dit zo leest, lijkt een micropauze niet zo gek, toch?
In het artikel hebben ze het vooral over een werkdag, maar ook een vrije dag kost energie (ik raak zelfs op mijn vrije dagen gestresst). Heb jij dat ook, dat je aan het eind van je vrije dag wel eens denkt: ‘Zo hèhè, nu eindelijk eens zitten’…en je je realiseert ‘…eh waarvoor had ik ook alweer vrij vandaag??’. Just saying :).
Pauze = beter focussen
Het verhaal gaat verder: “In 2012 is een onderzoek gedaan met chirurgen, waarbij de artsen tests moesten maken na een lange operatie. Chirurgen die tijdens het opereren om het uur een pauze namen en rek- en strekoefeningen deden, konden zich achteraf beter focussen en maakten de tests beter dan hun collega’s die onafgebroken hadden doorgewerkt.
Is het altijd nodig om pauze te nemen, ook als je nét lekker aan het werk bent? Het antwoord volgens Dr. Goddard: ‘Ja. Je kunt na dat uur wel blijven doorwerken, maar je wordt gewoon minder effectief.’ – Dit gelezen hebbende, heb jij al zin om micro rustmomenten in je dag in te bouwen, of werk je liever door?
Doorwerken zonder pauze? Burn out op de loer!
Dr. Goddard gaat verder: “Waar het op korte termijn vooral vervelend is omdat je minder effectief werkt [ als je dus geen micro rustmoment neemt ], ligt er op langere termijn bovendien nog een groter gevaar op de loer.” Volgens haar is het overslaan van rustmomenten het klassieke werkpatroon van mensen die risico lopen opgebrand te raken. Als we hard werken maken onze hersenen stofjes aan die je eens stressgevoel geven en daarmee alert houden. Niet erg voor even, maar op termijn belast je de hersenen er teveel mee. “En dit speelt een aanzienlijke rol in het ontwikkelen van een burn out.”
Je wil stress voorkomen
Het gaat er dus eigenlijk om dat je stress wilt voorkomen. En een grote valkuil? Je telefoon. Volgens Dr. Goddard is het een harde regel voor een goede micropauze: “Laat je telefoon liggen wanneer je opstaat. Even je appjes lezen, door je tijdlijn scrollen of naar een filmpje op Youtube kijken telt voor je hersenen niet als pauze. Je bent op zulke momenten nog steeds bezig met informatie verwerken, dat stopt niet als je gaat Facebooken.” (bron: NRC.nl)
Deel jouw anti-stress tips
Duidelijk is, dat de micropauze een beproefde methode is. Maar dit is slechts één van de honderden oplossingen tegen stress.
Mijn blogs vertellen jou wat ík, als stresskoningin eraan doe om die rust te pakken, om stress de baas te zijn in de drukte van alle dag. En ik vind het leuk als jij ook jouw anti-stresstips deelt! Zo helpen we elkaar aan minder stress in ons dagelijks leven.