Ga naar de inhoud
Vrouw met zware rugzak. Negatieve gedachten. Rugzak uit het verleden.
negatieve gedachten van toen

Sleep jij je rugzak uit het verleden mee?

laat nu je wonden helen
Vrouw met zware rugzak. Negatieve gedachten. Rugzak uit het verleden.
negatieve gedachten van toen

Sleep jij je rugzak uit het verleden mee?

laat nu je wonden helen
negatieve gedachten van toen

Sleep jij je rugzak uit het verleden mee?

laat nu je wonden helen

Leeg je rugzak

Denken aan toen. Spijt over toen. Soms heb ik nog van die momenten dat ik met m’n gedachten terugga naar vroeger. Naar nare gebeurtenissen, dingen waar ik spijt van had. Tot voor kort had ik dit continu. Continu was ik bezig met het verleden. Wat beter had moeten lopen. Wat ik anders had willen zien. Continu verbleef ik in een donkere waas, een onbestemd grijs gevoel. Totdat ik ontdekte: Ik moet afrekenen met het verleden. Toen was TOEN, nu is NU. In deze blog vind je waardevolle tips om het verleden los te laten.

Dagelijks neerslachtig door het denken aan ‘toen’

De dingen waar ik aan dacht, waren uiteenlopend, meestal negatief, of waar ik spijt van had. Zo heb ik een keer een vriendin (dronken) alleen naar huis laten lopen tijdens een clubavond (sorry ma, sorry vriendin!). Als ik daaraan terugdenk heb ik spijt.

Dit is een eenmalige gebeurtenis geweest, maar de negatieve, bittere gedachte, waar ik dagelijks mee opstond en naar bed ging was: Acné. De puisten van toen en de lelijke littekens die het achter heeft gelaten op m’n gezicht. Telkens dacht ik: Had ik maar niet geknepen, had ik maar eerder naar de dokter gegaan. Als ik maar dit…, als ik maar dat…. De acné en de littekens werden een trauma voor me (ik wil nog eens een blog over acné en de impact ervan op je zelfvertrouwen schrijven – laat hieronder even een reactie achter als je dat “leuk” lijkt.)

Elke dag down door acné

Geobsedeerd door m’n aangetaste huid ging ik door het leven. En het erge is: Als de acné weer opspeelde, raakte ik weer gefrustreerd, maar vaak kon ik er gewoon niks meer aan doen, dan wat ik al deed (goede verzorging, medicatie wanneer nodig). De littekens bleven, maar de zure gedachten waren het sterkst. Die haalden mij elke dag weer naar beneden. Zodra m’n gezicht in aanraking kwam met de spiegel, was het weer raak: Ik voelde me weer k*t.

Gelukkig is de acné nu aardig onder controle, maar nog altijd heb ik een gevoelige huid (door de litteken-behandelingen). Dus altijd oppassen met rijke crèmes en zon. 
[ Tip: Deze crème kan ik goed hebben, hydrateert m’n huid, bevat UV-bescherming, èn geeft geen acné of puisten – ik gebruik hem al járen! (echt waar 🙂 ].

Negatieve ervaringen die je rugzak vullen

Als je leeft, maak je dingen mee, logisch. Anders ben je dood. Maar wat nu als je geneigd bent, zoals ik toen, je rugzak te vullen met allerlei negatieve ervaringen? Dan stapelen de stenen zich op, en voordat je het weet, ga je dagelijks gebukt onder de zware last van jouw stenen uit het verleden. Maar als je vooruit wil komen, dan is de enige oplossing: De rugzak legen! Maar hoe doe je dat? Als je zo vast zit en de stenen met lijm bevestigd lijken?

Leeg je rugzak

#1 Geef je last aan een ander 

Ik gaf (en geef dagelijks) mijn last aan Jezus. Hij helpt mij dingen los te laten. Maar ook geef ik mijn last aan anderen. En dan bedoel ik niet de energie uit iemand zuigen met al m’n negatieve verhalen. Nee, dan zoek ik professionele hulp bij een psycholoog of coach. Zo kan elk steentje worden opgepakt, bekeken, en worden losgelaten. Zoals mijn psy zei: “Je pakt het op, raakt het aan, om het vervolgens los te laten”.

#2 Wees opmerkzaam op oud zeer

Schrijf op wat jouw negatieve gedachten zijn gedurende de dag. Merk je dat er veel oud zeer zit? Besluit om het oude te laten rusten. Spreek het uit: “Het verleden is geweest, ik leef nú!”

#3 Kies zelf je coach of psycholoog

Blijf je aan het verleden denken? Traumaverwerking kan een lange tijd in beslag nemen. Elk steentje kan staan voor een mini-trauma. Maar ècht, houd het niet voor jezelf. Psychologen en coaches zijn er om jou te helpen. Wat ik je wel aanraad is om een coach of psycholoog te zoeken waar je een goed gevoel bij hebt. Wees kritisch en denk aan wat goed bij jou past. Want niet zomaar de eerste toegewezen psycholoog hoeft de beste te zijn. Plan zelf kennismakingsgesprekken in bij meerdere coaches of psychologen, je moet je namelijk wel een connectie voelen, maar bovenal: Je moet je veilig voelen. 

Onlangs besloot ik het verleden los te laten, jij ook?

Niet zo lang geleden heb ik het wilsbesluit genomen om het verleden los te laten. Ik heb toen hardop gezegd: “Vanaf vandaag laat ik mijn verleden los!”

En elke keer als mijn gedachten weer terug gaan naar die ene nare plek, dat donkere moment of die grauwe periode, dan weet ik: Ik hoef er niet meer over na te denken. Het verleden is geweest. Ik mag vooruít kijken. Naar wat er nu al voor positiefs op mijn pad is, en komt. Want nu is het goed, de toekomst is goed. Ik heb weer vertrouwen en hoop. Omdat ik weet dat de fijne momenten uit het nu en de toekomst de wonden uit het verleden zullen helen.

Beloof je het negatieve uit je verleden samen met mij los te laten?

Liefs,

Stella

P.S. Toe aan een nieuwe rugzak of tas om positieve ervaringen in te verzamelen? Kijk eens naar deze leukerd, ruim genoeg en ook nog eens heel goed betaalbaar. 

Deel dit artikel:

NIEUWSBRIEF

CATEGORIEËN

Inspireer mij:

Ontvang maximaal één keer per week een mailtje met Inspiratie voor meer Rust, Zelfvertrouwen en Blijdschap.

5 reacties op “Sleep jij je rugzak uit het verleden mee?”

  1. Ik vind het leuk om je blogs te lezen en herken er veel van in mijzelf. Ook bij mij is geconstateerd dat ik HSP heb, ik heb veel last van depressies gehad en daardoor ben ik weer erg onzeker geworden waar ik op een verkeerde manier mee omging en zo kom je in een visueuze cirkel terecht waar moeilijk uit te komen is. Door weer meer naar mezelf te luisteren en te mogen zijn wie ik ben gaat het steeds een beetje beter. Wel denk ik dat enorm veel vrouwen hier mee worstelen(en misschien ook mannen)en dat de invloed van de maatschappij een grotere impact heeft dan we durven toe te geven. Ipv. elkaar na te wijzen zou het zoveel fijner zijn om elkaar te omarmen in deze gevoelens. Het is dus fijn dat er meer erkenning voor komt en dat een ieder zich kan herkennen in een of meerdere onderwerpen die je beschrijft. Ik zou zeggen; ga zo door!

  2. Mee eens. Bepaalde gebeurtenis in mijn leven heeft mij heel erg pijn gedaan en in vertrouwen. Misbruik Door dit met aangiften en Hulp van slachtoffer Hulp heb ik het kunnen afsluiten en achter mij gelaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk:

Stella heeft meer dan de helft van haar leven gespendeerd aan het zoeken naar RUST en doet dit nog iedere dag. Wat zij onderweg heeft geleerd, met vallen en opstaan, deelt ze met jou in haar openhartige blogs. 

Jou een leuke en nuttige leeservaring geven: met die intentie schrijf ik mijn blogs. Maar voor niets gaat de zon op; het onderhouden van deze website kost geld. In mijn blogs maak ik daarom regelmatig gebruik van affliate links, voor de promotie van artikelen of belevenissen. Als je via zo’n link iets koopt, krijg ik een kleine vergoeding. Zo kan ik jou wekelijks voorzien van nieuwe Inspiratie op het gebied van Rust, Zelfvertrouwen of Blijdschap. 

Jou een leuke en nuttige leeservaring geven: met die intentie schrijf ik mijn blogs. Maar voor niets gaat de zon op; het onderhouden van deze website kost geld. In mijn blogs maak ik daarom regelmatig gebruik van affliate links, voor de promotie van artikelen of belevenissen. Als je via zo’n link iets koopt, krijg ik een kleine vergoeding. Zo kan ik jou wekelijks voorzien van nieuwe Inspiratie op het gebied van Rust, Zelfvertrouwen of Blijdschap. 

meer van dit?

Je ontvangt ca. 1 keer maand een mail met m’n nieuwste blog.