Ga naar de inhoud
vrouw met spiegel
Het wordt ook nooit wat met mij!

Jouw beeld is niet God's beeld

kijk eens wat vaker in de spiegel van jouw maker
Dame die in spiegel kijkt. Niet tevreden met zichzelf.
Het wordt ook nooit wat met mij!

Jouw beeld is niet God's beeld

kijk eens wat vaker in de spiegel van jouw maker
het wordt ook nooit wat met mij!

Jouw beeld is niet God's beeld

kijk eens wat vaker in de spiegel van jouw maker

Er kan jou wél iets goeds overkomen

Geluk en genade volgen mij; alle dagen van mijn leven (Psalm 23:6). Geloof jij hierin? Dat geluk je kan achtervolgen? Of heb je het idee dat jouw leven vooral uit een reeks van mislukkingen bestaat? Mijn naam is Stella Baars, ondernemer, blogger en overwon  7 depressies en een burn-out. En ik ontdekte dat God’s beeld van mij totaal anders is dan hoe ik over mijzelf dacht.  

Ik had een lange tijd last van een negatief zelfbeeld.
Dat is hoe je tegen jezelf aan kijkt. Wat je gedachten zijn over jou als persoon. Wat je over jezelf gelooft. Is dat vooral positief? Dan is de kans groot dat je gelooft dat God goed is en het goede met je voor heeft. Maar als je negatief tegen jezelf aankijkt, vaak jezelf afstraft als je iets verkeerd doet of zegt, of dat je je jezelf helemaal niet zo leuk, mooi, knap, slim of whatever vindt… hoe makkelijk is het dan om te geloven dat je het niet waard bent dat jou iets goeds zal overkomen?

“Het zal mij toch wel weer niet lukken”
“Ik leer het ook nooit”
“Het wordt ook nooit wat met mij”
“Zij is veel leuker / knapper / geschikter dan ik”
“Wie ben ik om iets goeds te verwachten?”

Degene met een negatief zelfbeeld, zal minder snel geneigd zijn om positief over zichzelf, de omgeving en over God te denken. Want tja “wie ben ik nu eigenlijk, dat mij iets goeds zou overkomen?”

Eigenwaarde vroeg in je jeugd aangetast

Al vroeg in je jeugd kan je dingen te horen krijgen, die je niet zou moeten horen. Dingen die jou in je eigenwaarde aantasten. Bijvoorbeeld dat je er niet bij hoort.
Je werd misschien gepest omdat je anders was dan ‘de rest’. Je was wat steviger dan je klasgenoten en werd uitgemaakt voor “dikke” of “slome”. Je tienerjaren verliepen ongelukkig door acné. Of je kon niet zo goed leren, of juist wel, maar ze zagen je niet zitten…

Je voelt je nog altijd die ongelukkige tiener

Wat je ook hebt gevoeld vroeger, wat ze ook hebben gezegd. Vandaag de dag kun jij nog last hebben hiervan. Je voelt je nog altijd die ongelukkige tiener, of het verwaarloosde of verlaten kind. En door dat beeld wat jij toen van jezelf hebt gecreëerd ben jij je leven gaan leiden…

Toen was geweest

Dan zeg ik: dit hoeft niet meer. Je kunt er vandaag voor kiezen om het verleden te laten rusten. Mogelijk heb je onverwerkte trauma’s en zal je daarvoor een therapeut moeten opzoeken, maar vandaag kun je er al voor kiezen je verleden niet meer over je te laten heersen, door hardop te zeggen: “ik leef nu, toen was geweest”.

Een gloednieuwe identiteit

En als je in Jezus gelooft, dan heb je een gloednieuwe identiteit van Hem ontvangen. Hoe dat zit?

Doordat Jezus voor jouw zonden aan het kruis ging, zijn die zonden uitgewist. Je zondigt nog wel, maar het word je niet meer aangerekend.

Hoe dat komt? Doordat Jezus nu in jouw hart woont, ziet God altijd eerst Jezus, die zondenvrij was, en dan pas jou. Jezus is jouw filter. En dan is dit is hoe God jou ziet:

– Van zonden vrij
– Geheiligd
– Als een geliefde zoon / dochter

Het enige wat je hoeft te doen is te gaan geloven in hoe God jou ziet. En dus niet in hoe de wereld jou ziet of hoe jij denkt dat anderen jou zien of dat jij jezelf ziet.

Als je in Jezus gelooft, mag je gaan geloven in jouw nieuwe identiteit. Je hebt nu de identiteit van Jezus geërfd. En samen met Hem ben je erfgenaam van al het goeds dat God zijn kinderen wil geven. En dat is een hele hoop.

Zo belooft Hij dat hij je lijden dubbel zal vergoeden en dat je het eeuwig leven hebt. Maar ook als wanneer jij vraagt om brood, dat Hij je zeker geen steen zal geven. Als een aardse vader dat al niet doet, hoeveel meer zal God ons niet geven?

Als je jezelf gaat zien door God’s bril (al heeft hij die denk ik niet nodig 😉

Als jij jezelf gaat zien door Zijn bril, dan pas zal je gaan merken hoe groot en goed God is. Je lijden zal niet worden weggenomen, maar je zal genade en zegen ontvangen, door je lijden heen. 

Hoe dat werkt?

Om een voorbeeld uit m’n eigen leven te geven: ik wilde al een hele, hele lange tijd een nieuwe opdracht (ik ben freelance communicatieadviseur) maar het wilde niet echt vlotten. Toen ben ik heel bewust gaan bidden; ik riep het uit tot God! “Wanneer Heer, wanneer?” (ik had al vele pogingen voor een nieuwe opdracht ondernomen, maar elke deur leek zich te sluiten…). En een paar dagen na dat laatste, intense gebed, werd ik “ineens” gebeld of ik op gesprek wilde voor een nieuwe uitdaging. Dat wilde ik wel! En zo kwam ik aan een nieuwe opdracht. God’s genade is groot.

Hij wil altijd het beste voor jou

Dit is slechts één van de honderden voorbeelden van geweldige dingen die God mij heeft gegeven. Omdat Hij goed is en liefdevol naar mij kijkt.
En ook jíj bent zijn geliefde dochter/zoon, en dat mag je omarmen – Dat je weet dat Hij áltijd het beste voor je wil. 

Hij zal je het beste misschien niet meteen geven, of op een andere manier dan je had verwacht, maar je mag geloven dat God een goede vader is, die positief naar jou kijkt en van je houdt. En daarom het beste met jou voor heeft.

Durf je dat te geloven?

Liefs,

Stella

P.S. de prachtige illustratie is speciaal voor dit blog gemaakt door Stefaniemaakt. Dank je wel, Stefanie! 

Zie jezelf in een nieuw daglicht

Van dit zomerse wandspiegeltje, omlijst met roze schelpjes, word je vanzelf vrolijk. Kijk zelf maar 🙂 

 

NIEUWSBRIEF

CATEGORIEËN

Dit vind je misschien ook leuk:
Deel dit artikel:
Inspireer mij:

Ontvang maximaal één keer per week een mailtje met Inspiratie voor meer Rust, Zelfvertrouwen en Blijdschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen:

Stella heeft meer dan de helft van haar leven gespendeerd aan het zoeken naar RUST en doet dit nog iedere dag. Wat zij onderweg heeft geleerd, met vallen en opstaan, deelt ze met jou in haar openhartige blogs. 

Jou een leuke en nuttige leeservaring geven: met die intentie schrijf ik mijn blogs. Maar voor niets gaat de zon op; het onderhouden van deze website kost geld. In mijn blogs maak ik daarom regelmatig gebruik van affliate links, voor de promotie van artikelen of belevenissen. Als je via zo’n link iets koopt, krijg ik een kleine vergoeding en het kost jou niets. Zo kan ik jou wekelijks voorzien van nieuwe Inspiratie op het gebied van Rust, Zelfvertrouwen of Blijdschap. 

Jou een leuke en nuttige leeservaring geven: met die intentie schrijf ik mijn blogs. Maar voor niets gaat de zon op; het onderhouden van deze website kost geld. In mijn blogs maak ik daarom regelmatig gebruik van affiliate links, voor de promotie van artikelen of belevenissen. Als je via zo’n link iets koopt, krijg ik een kleine vergoeding en het kost jou niets. Zo kan ik jou wekelijks voorzien van nieuwe Inspiratie op het gebied van Rust, Zelfvertrouwen of Blijdschap. 

meer van dit?

Je ontvangt ca. 1 keer maand een mail met m’n nieuwste blog.