Ga naar de inhoud
Floreren door geluk en genade. Foto bruidsboeket Stella.
zit je vast? Loop je ergens tegenaan?

Floreren door geluk en genade

gelukkig worden doe je zo!
Floreren door geluk en genade. Foto bruidsboeket Stella.
zit je vast? loop je ergens tegenaan?

Floreren door geluk en genade

gelukkig worden doe je zo!
zit je vast? loop je ergens tegenaan?

Floreren door geluk en genade

gelukkig worden doe je zo!

Wees niet bang en zet die stap

“Geluk en genade volgen mij alle dagen van mijn leven” – Psalm 23:6

Wil je een écht gelukkig leven? Dan wil je vast verder lezen. Want het is vrij verkrijgbaar, voor ons allemaal. In 2017 trouwde ik en had mijn bruiloft buiten gepland, zonder tent. En het werd lekker weer! Is dat even geluk hebben! Óf was misschien genade? Wie zal het zeggen…

Iedereen wil een blij en gelukkig leven. De één doet misschien wat harder z’n best om “het ware geluk” na te jagen dan de ander. Maar gelukkig zijn, dat willen we allemaal.

Waar denk jij aan bij het woord geluk?

Wat is geluk? We keken even op de interwebs:

Wikipedia: Geluk (of gelukkig zijn) kan worden omschreven als het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden. Ook schrijven ze het toe aan positieve emoties.

En zoals Van Dale het zegt: Geluk is een gunstige loop van omstandigheden. En: een aangenaam gevoel van iemand die zich verheugt.

Wikipedia omschrijft het dus meer vanuit een ‘zelf tevreden zijn’ perspectief, en Van Dale schrijft het meer toe aan de omstandigheden. Heel sec genomen ligt het volgens Van Dale dus niet aan jezelf, maar aan wat er om je heen gebeurt, en als dat gunstig is, heb je “geluk”.

Ga eens voor jezelf na: 

Wat betekent geluk voor mij?
–> Schrijf het eens op, met wat voorbeelden. 

Mijn geluk

Wat mij betreft is geluk:

– Gezonde relaties hebben (familie, vriendschappen, God)

– Voldoende te eten, drinken en spullen hebben (ik ben comfortabel en veilig)

– Plezier maken

– In vrijheid leven

– Voldoening mogen ervaren (werk)

En de lijst kan langer.

De laatste tijd ben ik behoorlijk gelukkig

Als ik heel eerlijk ben: de laatste tijd ben ik behoorlijk gelukkig.
De punten in m’n leven waar ik zoveel strijd in ervoer (mentale strijd), ben ik aan het aanpakken. En ik ervaar dus overwinningen!
Mijn eeuwige struggle op het gebied van werk, dat ik dacht niet goed genoeg te zijn, is nu aan het veranderen naar: ‘Ik heb dit goed gedaan!’ en ‘Ik ben best goed in mijn werk!’ 
Mijn zelfbeeld is enorm verbeterd. 

Maar valt mijn positievere zelfbeeld, te wijten aan de gelukkige omstandigheden? Misschien deels (m’n computer heeft het niet begeven bijvoorbeeld ;).
Maar ik denk dat het er vooral mee te maken heeft dat ik hard m’n best heb gedaan om geluk na te jagen. 

Ik wilde van m’n angst af voor de mening van anderen, dus ging ik online schrijven over m’n kwetsbaarheden. En nu doe ik dit een jaar, en het werkt! De angst voor anderen wordt kleiner, m’n zelfvertrouwen neemt toe. Ik groei.

Als je nu ongelukkig bent, wat te doen

Je voelt je nu misschien ongelukkig in je werk of leven, en er verandert maar niets (in ieder geval niet de richting die jij op wil). Dan moedig ik je aan om ermee aan de slag te gaan. Om jouw geluk te gaan najagen.

Ik had als doel: ‘Als ik vrij ben van angst voor anderen, dan kan ik beter tot m’n recht komen – en dat is: anderen inspireren en motiveren, om ook tot hun recht te gaan komen!’ En door stappen te zetten in het enge, het diepe, ben ik die angst aan het overwinnen. Dat is mijn geluk najagen. 

Zet een stap

Dus, zit je in de put?
–> Zet een stap en zoek hulp. 

Wil je vooruit?
–> Zet een stap. 

Wil je ergens vanaf?
–> Kom in actie! 

“Want als je blijft zitten waar je zit, dan is geluk vooral iets wat anderen overkomt.”

Goeie genade!

Dan wil ik het over nog iets ánders met je hebben, namelijk over genade. Omdat ik denk dat genade onlosmakelijk verbonden is aan ‘geluk’.

Waar denk jij aan bij het woord genade?

Van Dale: Genade is de goedheid van God én genade is vergevensgezindheid van overwinnaars, rechters enz.

Genade komt van het Griekse woord charis, wat letterlijk betekent: ‘geschenk’. Er wordt in de christelijke gemeente wordt ook wel gesproken van:  God’s onverdiende gunst.

Het is dus iets wat je niet kan verdienen naar aanleiding van je eigen zwoegen (zoals bij geluk najagen). Genade is de zegen die je van God mag ontvangen op je leven. Genade heeft dus niets te maken met het toeval. Het is God’s cadeau aan ons. 

Dít is genade: Lekker weer op je bruiloft

In 2017 ging ik trouwen met Jeremy en had mijn bruiloft buiten gepland, in de prachtige tuin van mijn ouders. We hadden geen tent geregeld, want ik rekende op lekker weer.
Ik had er namelijk voor gebeden, en God gaf mij een teken – daar had ik om gevraagd – dat het lekker weer zou gaan worden. En toen de datum naderde…. werd het inderdaad lekker weer!

Het werd 27 graden. Je had me niet blijer kunnen maken! (enkele gasten hadden het erg heet, maar ik vond het heeeerlijk!).
Dit is een voorbeeld van genade.

Ik had niet per sé recht op lekker weer. Ik vroeg het aan God. En Hij was mij genadig en zegende mij met lekker weer. Ik had er niet voor gewerkt. Ik heb het alleen aan God gevraagd.

Ook dit is genade: vergeving

Stel je voor, je bent aan het stoeien en je roept ‘genade’! Dan geef je je over aan die persoon die jou in z’n greep heeft. En dan hoop je dat hij jou gunstig (genadig) gestemd is, en je loslaat.

Zo geeft God ons niet alleen genade met Zijn cadeaus. Hij geeft ons ook genade door Jezus. God zond Zijn enige zoon naar de aarde, om voor onze zonden aan het kruis te gaan. Doordat Jezus boette voor de zonden die wij hadden begaan (Jezus was zondenvrij), is voor eens en voor altijd de relatie tussen de mensen en God herstéld.
Zonden stonden ons direct contact met God eerst in de weg, maar Jezus heeft die zonden weggenomen, dus is er weer direct contact met God mogelijk. 

Als je je zonden en zorgen zat bent, en je het gevoel hebt het niet meer alleen aan te kunnen: roep dan ‘genade’ richting Jezus. Hij wil jou bevrijden van waar je mee zit (angsten, zorgen, zonden). Als wij ons overgeven aan Jezus, door alleen maar te zeggen: ‘Heer, ik kan het niet meer alleen, het spijt me van dit en dit …. (je zonden). Ik geloof in U en wil U in mijn leven.’ 

Dan:

– Zal Hij je vergeven van alles wat jou gevangen houdt en kwelt.

– Heb je rechtstreeks toegang tot God – je kunt nu bidden en álles aan Hem vragen wat je nodig hebt, of nodig denkt te hebben.

Bid voor wat je nodig hebt

Ik bad voor lekker weer op m’n bruiloft, en kreeg het.
Maar misschien heb jij wel geld nodig. Of voel je je eenzaam en zoek je een partner. Bid ervoor! Want God wil zijn genade aan ons allemaal schenken. Hij geeft al genade aan iedereen, alleen in de nieuwe situatie (je hebt Jezus in je leven gevraagd) kun je er ook nog eens om vragen! Hoe tof is dat! En dan is het een kwestie van God vertrouwen dat het uiteindelijk goed komt, en in de tussentijd blijf je bidden voor meer geld, liefde, rust, etc.

Jij aan zet en God aan zet – Balans tussen geluk nastreven en genade ontvangen

Ik heb een periode gekend dat ik niet veel deed (uit angst), maar wel vooruit wilde. Ik dacht: ik ga ergens voor bidden, en dan wacht ik totdat het me overkomt. Dat werkte dus niet helemaal.

Meestal is het een wisselwerking tussen onze stappen en die van God.
Wij doen een beetje, of ons best, en dan doet God de rest.

Ik geloof dat Zijn genade altijd komt in een beweging, als jij beweegt, dan beweegt Hij ook. En als je niet beweegt, beweegt Hij nog, maar vaak moet je zelf keuzes maken of stappen zetten, zodat Hij je bij een volgende stap kan zegenen. En jij dus kan:

– Vrijkomen van angsten en zorgen

– Floreren

Durf jij jouw geluk te gaan nastreven én genade te ontvangen? 

Liefs,

Stella

P.S. Ben je op zoek naar God en wil je meer weten? Dan kan ik je de dagelijkse e-mails van Ik wonder jou aanraden of volg online een Alpha cursus.

Kun je daarnaast wel wat persoonlijke begeleiding gebruiken, om stappen te zetten om jouw dromen te gaan realiseren? Ik wil je graag hierbij helpen. Plan een vrijblijvende kennismaking met mij in via info@stellazoektrust.nl – “Want als ik het kan, kan jij het ook!” 

Mooi en gezondMooi en gezond
Mooi en gezondMooi en gezond

NIEUWSBRIEF

CATEGORIEËN

Dit vind je misschien ook leuk:
Deel dit artikel:
Inspireer mij:

Ontvang maximaal één keer per week een mailtje met Inspiratie voor meer Rust, Zelfvertrouwen en Blijdschap.

2 reacties op “Zit je vast? Loop je ergens tegenaan? Floreren doe je zo!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen:

Stella heeft meer dan de helft van haar leven gespendeerd aan het zoeken naar RUST en doet dit nog iedere dag. Wat zij onderweg heeft geleerd, met vallen en opstaan, deelt ze met jou in haar openhartige blogs. 

Jou een leuke en nuttige leeservaring geven: met die intentie schrijf ik mijn blogs. Maar voor niets gaat de zon op; het onderhouden van deze website kost geld. In mijn blogs maak ik daarom regelmatig gebruik van affliate links, voor de promotie van artikelen of belevenissen. Als je via zo’n link iets koopt, krijg ik een kleine vergoeding en het kost jou niets. Zo kan ik jou wekelijks voorzien van nieuwe Inspiratie op het gebied van Rust, Zelfvertrouwen of Blijdschap. 

Jou een leuke en nuttige leeservaring geven: met die intentie schrijf ik mijn blogs. Maar voor niets gaat de zon op; het onderhouden van deze website kost geld. In mijn blogs maak ik daarom regelmatig gebruik van affiliate links, voor de promotie van artikelen of belevenissen. Als je via zo’n link iets koopt, krijg ik een kleine vergoeding en het kost jou niets. Zo kan ik jou wekelijks voorzien van nieuwe Inspiratie op het gebied van Rust, Zelfvertrouwen of Blijdschap. 

meer van dit?

Je ontvangt ca. 1 keer maand een mail met m’n nieuwste blog.