Ga naar de inhoud
neem afscheid van je pity party

Dankbaar zijn maakt blij

maar neem eerst rust
neem afscheid van je pity party

Dankbaar zijn maakt blij

maar neem eerst rust (tips)
neem afscheid van je pity party

Dankbaar zijn maakt blij

Maar neem eerst rust (tips)

Als je moe bent lukt niks

Ik geloof in de kracht van dankbaarheid, jij ook? Of vind je het vooral veel ‘gedoe’? Juist dan nodig ik je uit verder te lezen. Dankbaarheid maakt je namelijk blijer. En hoe blijer jij bent, hoe meer jouw omgeving daarvan geniet. Maar dankbaar zijn lukt niet als je moe bent, althans, mij lukt het niet (en ik ben nogal eens moe). Hoe ik het tóch klaarspeel om dankbaar te zijn en daar blij van te worden? 

Iedere morgen mag ik met dit uitzicht ontbijten. En dan ben ik weer dankbaar. Dankbaar voor de mooie plek waar we mogen wonen. Dankbaar voor wat ons gegeven is.

Soms is het zo makkelijk (meestal eigenlijk) om alleen maar te kijken naar de dingen die niet goed gaan. Het valt op. We doen het eigenlijk allemaal. 

Wijzen met de vinger

Wijzen met de vinger naar wat niet goed gaat of naar wat beter kan zijn we gewend. Minder zijn we geprogrammeerd om te kijken naar wat er wél goed gaat. En dat is jammer. Daardoor ervaren veel mensen allerlei gebreken in hun leven, en worden de mooie dingen vergeten.

Pity party in plaats van dankbaarheid

Ik verzand regelmatig in een pity party, ofwel een klein feestje dat ik met mezelf vier in misère. Ik voel me dan zielig. Meestal is dat wanneer de omstandigheden niet optimaal zijn en ik moe ben, en er geen mentale rek is om dingen te relativeren. Dan vier ik een kleine en soms een grote pity party.

Tijdens het vieren van zo’n feestje weet ik dat ik eigenlijk dankbaar zou moeten zijn. Maar soms voel ik het niet. Dan is het tijd om weer échte rust te pakken. Hoe doe ik dat?

Rust-tips:

 • Naar het strand
 • Naar het bos
 • Een ontspannend boek lezen
 • Een bad nemen
 • Niks doen – op bed liggen, en gewoon niets doen.
 

Herstel is noodzakelijk

En dat laatste (zomaar op bed liggen) voelt vaak erg fout aan. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben zo geprogrammeerd dat ik ergens vind dat ik altijd efficiënt bezig moet zijn. Dat je lummelen maar in je vakantie moet doen. Ik ga vaak tegen m’n programmering in, even helemaal niets doen. Om m’n hersenen een break te geven. Om ze te laten herstellen van maximale rek. En het werkt. Door niks doen, of bijvoorbeeld door te wandelen (zonder telefoon of gesprekspartner), geef je de kans om je hersenen te laten herstellen; het wordt aangeraden door wetenschappers. Is het saai? Ja soms, OERSAAI. Maar niks aan te doen. Het is noodzakelijk voor herstel.

Dankbaar – als je bent uitgerust 

Wat heeft dit te maken met dankbaarheid? Ik ben ervan overtuigd dat je beter in staat bent dankbaar te zijn als je uitgerust bent, dan dat lasten en omstandigheden zwaar op je drukken.

Jezus nodigt ons uit om onze lasten aan hem te geven. Als alles teveel is. En dat doe ik dan ook regelmatig. Want ik kan het niet alleen.

En als ik dan weer in de rust ben, ben ik in staat om dankbaar te zijn. Voor alles wat hij mij gegeven heeft. En dat is veel.

Waar ik dankbaar voor ben:

 • Fijne plek om te wonen
 • M’n man
 • Een gezond (en lief) kind
 • Familie
 • Een volle koelkast
 • Kleding
 • Werk
 • M’n autootje
 

Waar ben jij dankbaar voor?

En wat is jouw lijst? Waar ben jij dankbaar voor? Ik zou het tof vinden als je een reactie achterlaat (je mag een nickname verzinnen als je liever anoniem blijft – geen probleem!)

Laat je dankbaarheid blijken

Tip van de dag: Ben je iemand anders dankbaar? Laat je dankbaarheid blijken! Een woord van dankbaarheid doet al veel goeds. Of laat het blijken via een mooi cadeau

Hieronder nog een mooie tip hoe je dankbaarheid kunt trainen – voor meer blijdschap in jouw leven. 

Liefs,

Stella

De kracht van dankbaarheid
De kracht van dankbaarheid - Ernst Bohlmeijer

Wat doet dankbaarheid met je?

Dankbaarheid maakt je leven intensiever en vreugdevoller. Het vergroot bovendien je veerkracht, waardoor je moeilijke momenten met meer hoop en moed tegemoet kunt treden.

Het allerbeste nieuws? Dankbaarheid kun je trainen. Dit inspirerende boek helpt je op een heel praktische manier op weg, aan de hand van concrete oefeningen en tips”. [psycholoog en Hoogleraar Ernst Bohlmeijer].

Deel dit artikel:

NIEUWSBRIEF

CATEGORIEËN

Inspireer mij:

Ontvang maximaal één keer per week een mailtje met Inspiratie voor meer Rust, Zelfvertrouwen en Blijdschap.

5 reacties op “Dankbaar zijn maakt blij”

 1. Ik ben dankbaar voor:
  -mijn lieve zoontje
  -familie
  -mijn eigen plekje/huis
  -dat ik en mijn familie gezond zijn
  -mijn onafhankelijkheid
  -heel veel eigenlijk

 2. Ik ben dankbaar voor mijn lieve vrouw onze kinderen kleinkinderen eten drinken kleding ons huis Gods Woord en de vrijheid die we daarin nog hebben voor de natuur goede vrienden en familie.

 3. Howdy! This article couldn’t be written any better! Going through this article
  reminds me of my previous roommate! He continually kept
  talking about this. I will forward this post to him. Fairly certain he will have a good read.
  Thank you for sharing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk:

Stella heeft meer dan de helft van haar leven gespendeerd aan het zoeken naar RUST en doet dit nog iedere dag. Wat zij onderweg heeft geleerd, met vallen en opstaan, deelt ze met jou in haar openhartige blogs. 

Jou een leuke en nuttige leeservaring geven: met die intentie schrijf ik mijn blogs. Maar voor niets gaat de zon op; het onderhouden van deze website kost geld. In mijn blogs maak ik daarom regelmatig gebruik van affliate links, voor de promotie van artikelen of belevenissen. Als je via zo’n link iets koopt, krijg ik een kleine vergoeding. Zo kan ik jou wekelijks voorzien van nieuwe Inspiratie op het gebied van Rust, Zelfvertrouwen of Blijdschap. 

Jou een leuke en nuttige leeservaring geven: met die intentie schrijf ik mijn blogs. Maar voor niets gaat de zon op; het onderhouden van deze website kost geld. In mijn blogs maak ik daarom regelmatig gebruik van affliate links, voor de promotie van artikelen of belevenissen. Als je via zo’n link iets koopt, krijg ik een kleine vergoeding. Zo kan ik jou wekelijks voorzien van nieuwe Inspiratie op het gebied van Rust, Zelfvertrouwen of Blijdschap. 

meer van dit?

Je ontvangt ca. 1 keer maand een mail met m’n nieuwste blog.