Ga naar de inhoud
Stella blijdschap
lusteloos? Moedeloos?

Blijdschap ervaren in coronatijd

voel je blijer en fitter - 10 tips voor iedere dag
Stella blijdschap
lusteloos? Moedeloos?

Blijdschap ervaren in coronatijd

voel je blijer en fitter - 10 tips voor iedere dag
Lusteloos? Moedeloos?

Blijdschap ervaren in coronatijd

voel je blijer en fitter - 10 tips voor iedere dag

Zo krijg je meer positieve energie

Lieve, lieve lezer(es). Wat een oppepper heb ik naar aanleiding van mijn vorige blog mogen ontvangen! Terwijl ik er doorheen zat, en dit eerlijk met jullie deelde, ontving ik zoveel bemoedigingen! Ik wil jullie daar heel erg voor bedanken. Ik hervond mede dankzij jullie de moed om te blijven bloggen. En dit vooral te doen zonder regels, zonder zonder beperkingen. Nu voel ik me weer zo vrij als een vogel, en dat komt goed uit. Want vandaag wil ik het hebben over ‘Hoe ervaar je blijdschap in coronatijd?’

Eenzaam en depressief raken door corona(maatregelen)

We hebben het allemaal denk ik wel gemerkt. Het weer is slechter geworden. Als je naar buiten kijkt zie je een lucht die grauw en grijs is. Daarnaast hoor je overal om je heen dat mensen griep of Corona of wat dan ook hebben, en daar hinder van hebben. En dan niet alleen hinder van de ziekte, maar vooral ook praktisch: kinderen die niet naar de opvang kunnen, niet meer op bezoek kunnen bij je vrienden en familie omdat die in quarantaine zitten, je afspraak bij de kapper moeten cancellen omdat je verkouden bent, niet meer kunnen sporten. Of erger: grote financiële verliezen lijden, je baan verliezen, je eenzaam voelen of depressief raken. En juist voor die laatste twee groepen schrijf ik deze blog. 

Corona: geen nare droom, maar werkelijkheid

Afgelopen week werd ik getroffen door de griep. (Ik wacht nog op de coronatest-uitslag, maar het maakt me niet zoveel uit, want alle negatieve gevolgen ervan heb ik al ondervonden, als in sociale beperkingen.) Dan word je dus wakker met een lijf dat al niet zo lekker aanvoelt (gelukkig heb ik milde griep), maar dan realiseer je je ook nog eens dat het coronatijd is. Het is geen nare droom, maar werkelijkheid. Elke dag als je opstaat realiseer je je dat de dingen waar je je normaal zo op zou verheugen, enorm in omvang zijn afgenomen. 

Waarom zou ik opstaan? 

Ik ben een sociaal mens, en deelde al iets over mijn hobby’s op Instagram (ja, ik ga toch verder met Instagram, omdat ik het contact toch wel fijn vind… maar dan niet meer zo krampachtig als eerst), maar 3 van de 4 hobby’s die ik noemde zijn door corona weggevallen. Tja, als je niet meer kan doen wat je het liefste doet, hoe blijf je dan toch blij? 

Van iets wat heel groot is (of groot is gemaakt – wie zal het zeggen), zoals corona en de maatregelen, daar kun je 1, 2, 3 niet direct iets aan doen.
Waar jij nu (misschien) mee zit: Je wordt wakker, kijkt naar buiten, ziet regen en een grijze lucht, en denkt: ‘Waarom zou ik opstaan? Waar kan ik vandaag naar uitkijken dan? Het nieuws is toch elke keer slecht. En wat is er tegenwoordig nog waar? Hoe lang gaat dit nog duren?’ *Zucht* 
Misschien maak je je heel veel zorgen, en slaap je slecht…

Voor jou heb ik een lijstje gemaakt, met tips die ik zelf ook toepas, om je blijer en energieker te gaan voelen in deze tijd. 

Zo kom jij jouw dag positief door – Blijdschap en energieboosters: 


#1 Zorg voor een vast slaap-waakritme

Zorg ervoor dat je (doordeweeks) elke avond rond dezelfde tijd naar bed gaat en rond dezelfde tijd opstaat. Dit is het beste voor jouw energie-level.Iedere dag op dezelfde tijd opstaan, helpt om ’s avonds makkelijker op dezelfde tijd in slaap te kunnen vallen en jouw biologische ritme te verankeren.’* 
Vind je dit lastig en lukt het je niet en veroordeel je jezelf erom? Laat dan de teugels wat vieren, en bouw een cheat-day in (een valsspeeldag). Zo heb ik in het weekend cheat-days, omdat ik gék ben op uitslapen. 

#2 Houd rekening met jouw slaaptype

Welke type ben jij? Een ochtend- of avondmens? Stem daar je slaap-waakritme op af.
Het kan zijn dat jij pas goed functioneert als je om 8.00 of 9.00 uur opstaat. Of misschien ben jij op je best als om 6.00 uur de wekker gaat. Hoe dan ook: Probeer het af te stemmen op jouw behoeften. (Lukt dit je niet i.v.m. je werk of zorg voor kinderen? Geen stress: als je slaapgebrek ervaart, probeer dan een dutje in te bouwen in jouw dag. Als is het maar 15 minuten met je ogen dicht). 

De dag begint…

#3 Begin dankbaar

Zijn jouw eerste gedachten als je opstaat donker en duister?
Probeer ze van je af te slaan door hardop een aantal dingen te benoemen waar je vandaag dankbaar voor bent. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben dankbaar voor een warm bed. Ik ben dankbaar voor een veilig huis. Ik ben dankbaar voor de warme douche die ik zo ga nemen. Ik ben dankbaar voor m’n ontbijt’…en ga zo maar door.
Het zal in het begin misschien niet zo makkelijk, maar als je volhoudt gáát het je oppeppen! 

#4 Doe een paar simpele stretches

Piept en kraakt jouw lijf zodra het in beweging komt? Neem dan elke morgen een vast moment waarin je jouw stretch-oefeningen doet. Ik heb regelmatig last van een stijve nek, schouders en rug. En daar doe ik dan wat oefeningetjes voor. Kost me elke dag 2 minuten, maar zorgt voor verlichting voor de rest van de dag

#5 Ontbijt rustig

Neem de tijd voor jouw ontbijt. Dat heb ik echt moeten leren. Ik stond altijd te eten aan het aanrecht, totdat Jeremy (mijn man) tegen mij zei: Ga eens rustig zitten, neem de tijd. En sinds ik dat doe, en daar lees ik graag wat bij (de bijbel als je het wil weten), ervaar ik veel meer rust. Het kost wat meer van je tijd, maar het levert ook veel op! 

#6 Lees / kijk (even) geen nieuws als het je telkens onrustig maakt

Waarom zou je? Ik doe het ook niet en mis niet vaak wat, want als er iets belangrijks is, praat de omgeving er tóch over. En als ik dat wil, dan zoek ik zelf op wat ik over dat onderwerp wil weten, in plaats van me te laten leiden door wat me continu voorgeschoteld wordt op de nieuwssites en zenders. 

#7 Slaap je slecht? Doe voorzichtig met koffie

Koffie geeft je een oppepper, maar zorgt er ook voor dat je hart sneller gaat kloppen. Als ik er 2 op heb, dan voel ik ‘m behoorlijk (soms haat ik het om HSP te zijn!). Helemaal stoppen geeft afkickverschijnselen zoals hoofdpijn, dus als je dat niet aankan, probeer dan te minimaliseren tot 1 kop. Of voor de echte koffiefanaten zoals ik, neem een kopje decafé. Geniet je toch, maar heb je niet de negatieve bij-effecten. 

#8 Hoofd vol zorgen? Schrijf van je af

Als je je dag al begint met zorgen en een vol hoofd, waarom zou je het daarbij laten? Ga zitten, pak een pen, en schrijf alle piekergedachten van je af. Breng ze, als je dat fijn vindt, in gebed, zodat je je zorgen echt weggeeft. 

#9 Maak een positivo-lijstje voor deze dag

Schrijf je taken op voor de dag, maar ook de dingen waar je naar uit kan kijken. Ook al zijn ze nog zo klein. Waar ik bijvoorbeeld vandaag bewust naar wil uitkijken is: Jess ophalen van de opvang en dan een stukje met hem fietsen (gezellig & goed voor geest & calorietjes burnen), koken voor het gezin (en zo mijzelf en een ander ‘dienen’), een dutje straks (omdat Jess voor de 3e nacht achtereen mij wakker maakte). Het zijn kleine dingetjes, maar samen maken zijn ze van grote positieve impact op mijn gemoedstoestand.

#10 Lach

Ook al heb je geen zin in, zo ongeveer, alles… probeer al je taken met een (innerlijke) lach te doen. Want álles wat je zult doen, zal bijdragen aan íets! 

Liefs,

Stella

P.S. heb jij ook tips voor andere lezers hoe ze de coronatijd door moeten komen? Deel ze hieronder! Samen kunnen we de coronatijd dragelijker maken. 

*Bron: HMC – Omgaan met slapeloosheid

Van Stress naar Rust [e-book] cadeau bij je inschrijving

Mis geen enkele blog & e-book cadeau!

Wil je als eerste m’n nieuwe blogs ontvangen en op de hoogte blijven van ontwikkelingen rond Stella zoekt Rust? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. En helemaal leuk: je krijgt bij je inschrijving m’n e-book ‘Van Stress naar Rust in 10 simpele stappen’ cadeau! 

BoekenBoeken

NIEUWSBRIEF

CATEGORIEËN

Dit vind je misschien ook leuk:
Deel dit artikel:
Inspireer mij:

Ontvang maximaal één keer per week een mailtje met Inspiratie voor meer Rust, Zelfvertrouwen en Blijdschap.

2 reacties op “Corona-moe? Blijdschap en energie ervaren in coronatijd – 10 tips voor iedere dag”

  1. Klopt. Geen nieuws volgen en zelf ook geen Social media. Nu 3 week en doet mij goed. En bezig zijn met 3 kids en alles runnen. Zijn week thuis met onderwijs en we hebben het gezellig. Omdat 1 juf besmet is moet andere leerkrachten in qaurintaine maar kinderen niet gelukkig want ik kijk uit naar de ochtend en middag wandeling

    1. Hi Jessica, dank je voor je reactie! Zal wel even pittig zijn met thuisonderwijs, maar goed om te horen dat het gezellig is! En ook fijn om te horen dat het mijden van social en nieuws je goed doet! Keep up the good work 🙂 Liefs, Stella

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen:

Stella heeft meer dan de helft van haar leven gespendeerd aan het zoeken naar RUST en doet dit nog iedere dag. Wat zij onderweg heeft geleerd, met vallen en opstaan, deelt ze met jou in haar openhartige blogs. 

Jou een leuke en nuttige leeservaring geven: met die intentie schrijf ik mijn blogs. Maar voor niets gaat de zon op; het onderhouden van deze website kost geld. In mijn blogs maak ik daarom regelmatig gebruik van affliate links, voor de promotie van artikelen of belevenissen. Als je via zo’n link iets koopt, krijg ik een kleine vergoeding en het kost jou niets. Zo kan ik jou wekelijks voorzien van nieuwe Inspiratie op het gebied van Rust, Zelfvertrouwen of Blijdschap. 

Jou een leuke en nuttige leeservaring geven: met die intentie schrijf ik mijn blogs. Maar voor niets gaat de zon op; het onderhouden van deze website kost geld. In mijn blogs maak ik daarom regelmatig gebruik van affiliate links, voor de promotie van artikelen of belevenissen. Als je via zo’n link iets koopt, krijg ik een kleine vergoeding en het kost jou niets. Zo kan ik jou wekelijks voorzien van nieuwe Inspiratie op het gebied van Rust, Zelfvertrouwen of Blijdschap. 

2 reacties op “Corona-moe? Blijdschap en energie ervaren in coronatijd – 10 tips voor iedere dag”

  1. Klopt. Geen nieuws volgen en zelf ook geen Social media. Nu 3 week en doet mij goed. En bezig zijn met 3 kids en alles runnen. Zijn week thuis met onderwijs en we hebben het gezellig. Omdat 1 juf besmet is moet andere leerkrachten in qaurintaine maar kinderen niet gelukkig want ik kijk uit naar de ochtend en middag wandeling

    1. Hi Jessica, dank je voor je reactie! Zal wel even pittig zijn met thuisonderwijs, maar goed om te horen dat het gezellig is! En ook fijn om te horen dat het mijden van social en nieuws je goed doet! Keep up the good work 🙂 Liefs, Stella

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

meer van dit?

Je ontvangt ca. 1 keer maand een mail met m’n nieuwste blog.